2023-12-08
朋友邀請我去尖沙咀食晚餐,呢度係一間高級私房菜會所。有別於常見嘅中菜食府,餐廳內部裝修雅致,富有中國特色及帶有西方元素。餐廳由廣州大同酒家創辦人後人開辦經營,糅合傳統粵菜以現代烹調方式,加以改良,希望新一代能食到舊時嘅菜餚。餐廳只有2張大枱,需要預訂,菜單由廚師發辦或自行提供。除中菜外,仲有西餐可以揀。今晚嘅菜單有8道菜加一個甜品,分別係燕窩鷓鴣粥、順德式撈魚生、自醃味菜炒豬肚尖、紅燒乳鴿、清炒涼瓜、蜜汁火方、咖喱牛腩、大同荷葉飯同二十年陳皮紅豆沙。每一款都美味,每道出品都係用心之作,令我大飽口福。燕窩鷓鴣粥已有百年歷史,這道懷舊菜雖以粥為名,但唔係由米煮成,餐廳選用冬瓜蓉代替,加入燕窩、鷓鴣同金華火腿去烹煮。燕窩滋潤養顏,鷓鴣開胃化痰,金華火腿提味增香,入口綿滑,好味又養生。順德式撈魚生食法好簡單,將多款食材撈埋一齊用生菜包住食用,類似農曆新年食撈起嘅意思一樣,希望食嘅人好運。魚肉新鮮肥美,味道唔錯,認真開胃。自醃味菜炒豬肚尖呢嗰部位特別矜貴,只佔豬肚四分一嘅位置配搭自家醃製嘅酸菜嚟爆炒,口感非常厚實爽口,值得推介。紅燒乳鴿一道傳統嘅粵菜,乳鴿先經過滷水浸熟,上菜前再將乳鴿紅燒,令佢
燕窩鷓鴣粥
順德式撈魚生
自醃味菜炒豬肚尖
紅燒乳鴿
一道傳統嘅粵菜,乳鴿先經過滷水浸熟,上菜前再將乳鴿紅燒,令佢有薄脆嘅外皮。食用時加啲滷水汁及檸檬汁,增添味道令層次再次提升。
清炒涼瓜
廚師用咗獨特製法,先將涼瓜切成薄片,再汆水兩個鐘,沖走涼瓜本身嘅苦澀味後,再用清炒方法鎖鮮,所以涼瓜上枱時仲翠綠色,既有營養又嘗到食材嘅味道。
蜜汁火方
傳統菜,用創新嘅做法,以新鮮菠蘿代替蓮子。火腿嘅鹹香,菠蘿嘅酸甜,麵包嘅軟綿三者加埋一齊出乎意料咁好食,推薦!
咖喱牛腩配大同荷葉飯
獨家秘製嘅咖喱,偏印度口味,咖喱味濃郁,牛腩和薯仔完全吸收曬咖喱嘅味道,十分惹味。荷葉飯有獨特嘅荷葉香味,風味獨特,配搭咖喱汁一齊食,令整道菜嘅味道更加獨特豐富。
二十年陳皮紅豆沙
紅豆軟糯,口感細膩順滑,加入二十年老陳皮,令每啖紅豆沙都散發出陳皮香,令人回味。