2004-07-16 11 浏览
過來IFC做野兩個星期,終於今日至係自己話事去邊度食飯,捉左個同事來這裡吃麵。食飯時間呢度幾時都係咁多人,一點零五分都要等左一陣位。奉客的是涷麥茶,感覺是比拉麵橫丁的熱茶為好。大熱天時當然要吃冷麵,叫了中華冷麵及餃子豬骨湯拉麵套餐,不知是不是人多,都要等左一陣先有得食。我的冷麵賣相不俗,配料豐富,有蛋絲、叉燒絲、紅薑絲、青瓜絲、蟹柳及紫菜,望落唔錯。撈均才吃,麵汁涷涷地,酸酸甜甜的好易入口,獨欠辣味,呢個唯有靠自己落辣油。西山冷麵當然爽口彈牙,名牌是有保證一點。麵的份量亦不少,夠飽。熱天吃這個酸酸甜甜的冷麵果然是不錯,供應期有限,要吃就趁手;同事的豬骨湯拉麵亦有水準,但配菜不及函館的多,所以賣相是扣了一點分數。餃子是熟成再煎的,吃了一隻都算不錯,不過日式食品來說呢味煎餃子算是最不喜歡吃的食物之一。侍應人數眾多,手腳快亦好有效率,服務都算不錯。但不知是不是午市生意太好,要硬性規定人齊至可以就座。埋單近二百,唔平,中環區想食正宗日本拉麵的話,這裡是數一數二的了,亦可以講係本地數埋幾間最好的拉麵店的頭幾間,貴一點也值得的。