2025-04-18
今日去咗一間位於喺中環士丹利街嘅老北京火鍋餐廳,餐廳裝修非常靚仔,而且簡約舒適,我同朋友已經係一個禮拜之前預訂慶祝佢嘅生日,我哋確認咗預約之後就好快入到去!店員首先會問你想要咩湯底,有清湯蕃茄湯同埋麻辣湯底可以比客人選擇,我同朋友就揀咗一個蕃茄湯底同埋另一個揀咗麻辣嘅湯底!賣相嚟講都非常吸引,而且非常香,之後店員會攞醬料,都係一啲傳統嘅食法,教我哋點樣可以令到成個麻將更加好食!😎錫盟草飼180天羔羊肉;大(300g),嚟到嘅時候餐廳用一個長身嘅碟,非常適合鍾意打卡嘅我哋,長度根本都影唔到非常多嘢食!而且味道嚟講,絕對唔會蘇,而且充滿羊嘅香味,鍾意食嘅朋友真係不能夠錯過!😎北京火鍋最講究嘅就係羊肉,而呢度嘅鮮切零夏灘羊梅花肉絕對係鎮店之寶。灘羊係中國西北嘅名種羊,肉質特別細嫩,而且冇羶味。師傅刀工了得,將羊肉切得薄如蟬翼,擺盤精緻,脂肪同瘦肉分布均勻,好似雪花一樣。 將羊肉片輕輕喺清湯鍋底(用羊骨同藥材熬製)涮幾秒,肉色一轉粉紅就可以食。入口即化,肉汁豐盈,羊味濃郁但唔會過膻,蘸少少傳統麻醬(芝麻醬+腐乳+韭菜花),味道層次即刻昇華。相比一般冰鮮羊肉,呢種鮮切灘羊真係高幾班,絕對係必點
😎北京火鍋最講究嘅就係羊肉,而呢度嘅鮮切零夏灘羊梅花肉絕對係鎮店之寶。灘羊係中國西北嘅名種羊,肉質特別細嫩,而且冇羶味。師傅刀工了得,將羊肉切得薄如蟬翼,擺盤精緻,脂肪同瘦肉分布均勻,好似雪花一樣。 將羊肉片輕輕喺清湯鍋底(用羊骨同藥材熬製)涮幾秒,肉色一轉粉紅就可以食。入口即化,肉汁豐盈,羊味濃郁但唔會過膻,蘸少少傳統麻醬(芝麻醬+腐乳+韭菜花),味道層次即刻昇華。相比一般冰鮮羊肉,呢種鮮切灘羊真係高幾班,絕對係必點!
😎大片脆毛肚,係火鍋嘅靈魂食材,絕對係頂級水準。毛肚切得夠大塊,表面紋理清晰,睇得出新鮮冇經過化學處理。喺滾湯裏面涮8-10秒,口感爽脆到「索索聲」,完全冇韌勁或者冰鮮味。
😎老北京糖油餅,呢款傳統小食而家好少地方可以食到正宗版本。佢哋嘅糖油餅即叫即炸,外層金黃酥脆,內裏鬆軟,表面灑滿紅糖,咬落去甜而不膩,帶微微焦香。 口感有啲似港式油炸鬼,但多咗一份香甜,雖然係油炸食品,但一啲都唔油膩,食完火鍋之後當甜品咁食,真係超滿足! 食火鍋嘅時候仲有表演可以睇真係非常富娛樂性!之後仲可以喺附近飲杯嘢位置非常方便!