2023-10-24
香港罕見的黎巴嫩菜,餐廳以藍綠色為主題,好有中東Feel。並設有室內同私人VIP 房用餐區。喜歡打卡的朋友一定好喜歡,因為真係超有中東風情!Lebanese Hummus $95來到中東菜餐廳,當然要試一試鷹嘴豆泥。此為黎巴嫩版本。鷹嘴豆泥細滑而幼細,滑到完全無薯蓉個種粗鞋感覺,食落唔算重口味。Mutable $95煙薰味道超出,啖啖都是煙燻味。茄子蓉再mix pomegranate seed好light,茄子味道亦非常出。附送pita bread,麵包鬆軟而帶點實,麵粉麥味重,口感很好,配上以上兩個泥無得頂。Shamandar Salad $98紅菜頭非常新鮮、味道唔會好重草青味,再加上特製醬汁,MIX埋味道唔錯。再加上番茄同芝士的香,清淡中帶點濃味,味道比較多層次。Lebneh $118白色的乳酪醬,帶少少酸度。唔會過憂,再陪上洋蔥同番茄碎,很開胃。個醬食落唔會覺得濟,反而好健康。Shrimp Matfie $128以細鐵鍋上菜,好有西班牙既感覺。紅椒點綴粒粒大大隻既蝦仁,再用蒜片和橄欖油爆香蝦仁。好有鮮味。蝦仁肉質精螢通透,飽滿彈牙,非常彈牙,食落非常鮮甜同好新鮮。橄欖油沒有油膩
Mutable $95
Shamandar Salad $98
蝦仁肉質精螢通透,飽滿彈牙,非常彈牙,食落非常鮮甜同好新鮮。橄欖油沒有油膩感配上的海蝦,最好味既一道菜。
Kibbeh $108
色彩繽紛,未食已見到桃紅色。好熱情興奮,令人食指大動。中間有3顆炸羊肉球,羊肉唔會騷,肉味濃,炸後更香口。羊肉的肉質非常嫩不乾,上面加埋tahini sauce更好食。桃紅色beetroot hummus,沒有草青味,口感順滑,再加上羊肉剛剛好。
魚肉煎到好香口,外脆內軟。魚肉脂肪含量唔多,但魚肉嫩滑。食落唔會太Heavy。
用上尖身的香米炒至乾身,一粒一粒。
燴羊肉,羊肉非常鮮嫩,煮到同骨分離,不用撕開。煮到剛剛好,廚師掌握得好。羊肉沒有臊味,亦唔會太多脂肪。