TCJING
中環性價比高西班牙菜
TCJING
2022-10-22
关注
見呢間夜晚好似少人啲,又想飲番杯啤,就決定夜晚食番餐。相信介紹比我地聽果位係老闆,好熱情咁介紹佢地既前菜及主菜,仲有唔少得既Tap。佢地最想見到顧客係飲住佢地既Tap同三五知己食住小食吹下水。

見佢舖個格局就知唔少野,Bar枱正望就係幾廿個Tap頭,不得了。我地去既時候有13枝craft既選擇。我地㨂左其中兩隻:S02 U.G. Hazy IPA和S11 Duchesse De Bourgogne.
散叫,晚市冇餐。見有lunch set,同埋happy hour 由14:30-19:00
S02 U.G. Hazy IPA$88(small)
來自台灣既Taps,一入口就有fruity 既香味,最後回甘。送水牛城雞翼正呀。
S11 Duchesse De Bourgogne.$98(small)
來自比利時既啤酒。與其話係啤酒,GuGu更覺得係紅酒同白酒既互配,有紅酒既酸,有白酒既刺激。問完老闆先知係浸完啤酒筒再轉入紅酒筒,所以會似紅酒感覺。先聞一聞,有紅莓既味道,嘗一小口,小甜。跟著就係小刺激既感覺。個人認為岩配牛肉Tataki。

Buffalo Wings$88

比起香港一般既水牛城會辣一啲,但問過老闆,佢比較想忠於原著,可以一試。炸完再上汁,唔太多醬,剛剛好就掛住哂隻雞翼。
Beef Tataki$168

生牛肉肉質夠淋,唔會有多餘既根位。牛肉旁既椒鹽亦相當惹味。Gugu個人認為洋蔥係呢碟既mvp,佢係浸過上湯,唔係生洋蒽,感覺更加吊到牛味出黎。
Spanish red prawn linguine$218

西班牙紅蝦偏意粉!Pipi表示係佢食過最好食既扁意粉!蝦既肉質岩岩熟透,但佢唔係好彈牙果種,係介乎彈牙與入口即融之間,個頭既膏一咬就噴入口,真係不得了。重點係個sauce,感覺有啲似好濃既龍蝦汁,紅蝦呢款值得試。
座位數
內部約30座