招聘中
$16,000-$20,000
月薪 (面议)
2019-06-18 169 浏览
立体派系中环开左大概5个月 一开既时候就已经心入面bookmark左 想食好耐但听闻一日只系有限地供应特级白汤拉面🍜怕食唔到 于是第到最近人潮散左先去试🤩 中环地段黎讲 价钱同市面上既拉面相同 唔算贵 正常拉面既价位 可谓良心价🥳不得不说既系由于系星期六5点左右既时候去食竟然系未有客人(大概食到一半有第二台客人) 唔洗等位之余 上菜既速度系劲快 只系十分钟内就齐晒order令本人非常惊喜😳 因为期待太耐 上菜咁快令到想食既心情更加激烈🤣特级白汤 $113 (👅: 9/10)一上枱就俾佢个大碗吓左吓 虽然系相睇过 亲眼目睹就更叹为观止 唔系专登想赞佢但呢个摆盘真系我见过最特别😛 成日系ig hashtag hkramen见人食终于轮到自己!特级白汤同小既分别系叉烧既份量会多啲而且有半只溏心蛋☺️食落蛋味好浓既日本蛋无需太多调味都好正💕 就一直以为低温慢煮叉烧系三大片圆形 点知每一大片原来系由两片长形砌成 真系好有心机!🥳低温慢煮关系叉烧呈晶莹剔透 粉嫩肉色 食落重黑椒味而且有种熏蹄味 口感软绵绵 脂肪比例虽然较多但并非肥膏😬食落一啲都唔油腻 仲好入味👍🏻奶白色鸡汤底好醇厚鲜甜(资料上听闻系
特级白汤拉面
特级白汤 $113 (👅: 9/10)

特级白汤同小既分别系叉烧既份量会多啲而且有半只溏心蛋☺️
溏心蛋

奶白色鸡汤底好醇厚鲜甜(资料上听闻系用日本米鸭,有机饲养京都丹波地鸡。。。昆布调制😵) 对比普通既猪骨汤 立体派既汤底入口清新滑溜 鸡白汤浓而不腻 饮好多都唔会口渴(叉烧用左黑椒调味 汤底都会略带胡椒香)🥰
拉面方面算半粗面唔系直面又未去到沾面咁粗 系order既时候我叫佢煮软啲食落系软但又煮得好弹牙烟韧😍就连平时钟意直面既我都觉得好唔错😤 配菜有笋但冇我讨厌既笋味反而更多系汤底同笋互相交融既甜 表面再有葱丝 食落好清爽唔涩
*总结系无一样野可以挑剔到 唯一建议系汤可以再俾多小小🙈

海体酱油 $88 (👅: 8.8/10)

9种酱油所熬制成既汤底非常浓郁 平日本人从来唔会叫酱油汤底 因为太淡略嫌味道唔够重 但呢个汤底就完全相反非常浓烈 将9种日式酱油合而为一产生一种独特既风格 食落唔会觉得格格不入 似海鲜酱油汤但唔会死咸 非常独特🤓
海体酱油拉面
汁煮厚切叉烧会分开另外用碟上 足足成尺厚😍腌制过既汁煮厚切叉烧 味道浓郁因为熬煮过带有种甜味
肉质好腍身而且好容易就可以分开一丝丝👍🏻一啲都唔鞋口 肥膏部分分明 比例唔会太多 可以接受😚
*呢个整体较重口味 要饮返多啲水 冇感觉上无白汤咁清甜
特式辣味浓厚白汤

特式辣味浓厚白汤 $88 (👅: 8.3/10)
呢款拉面比较特别 特别在于佢既汤底表面有好多调味料同有肉碎😜
而且虽然系辣味但辣度属于普通甚至系微辣就算食唔到辣既人都完全no problem😉望落会有个假像以为好辣但其实味道系日本咖哩 系一款有特色既味道 注意⚠️呢款汤底调味料味道较重 会略微盖过鸡白汤既味🧐 叉烧系薄切叉烧 同上个post一样只系份量小啲
松林饺子
松林饺子 $38 (👅: 8.2/10)
饺子🥟size比较细所以感觉上食极都唔够🤣(最后再叫多碟) 一咬饀多 可以再煎得脆啲 调味唔会过浓 汁分量适中唔会过多 仲配上特制既饺子酱汁同埋竟然有辣椒油 味道唔辣但做到惹味既效果 唔差👍🏻而且价钱亦好合宜
特级白汤拉面
海体酱油拉面