2019-02-18 3890 浏览
作为中大学生来到郑裕彤楼上堂,只有一个钟午饭时间,就就近拣间餐厅食。呢到比其他中大嘅canteen贵啲,但出面落雨废事搞到鸡咁脚走,就拣左呢间食个快lunch。睇返啲旧post,发现个餐牌价钱冇变过,一个burger都系40令蚊,唔跟薯条算中位价,以burger lover来讲点都要试下。叫左个beef burger。比想像中大旧。生菜、番茄,都好新鲜;汉堡虽然好多油滴出来,但食落唔系好juicy,有少少干;好在芝士慢慢溶系汉堡上面,叫balance返干身嘅口感;食食下会食到啲酸瓜同茄汁味,感觉好像m记嘅汉保包,唔落会好啲。面包皮冇烘过,好似唔新鲜,禁落去记实左,唔会弹返上来。整体感觉:以学校canteen食burger来讲都可接受,食落唔会太油腻,但可以juicy啲。呢个价钱同质素,穷学的生一个月都可豪食一次嘅😂
beef  burger

叫左个
beef burger。比想像中大旧。
生菜、番茄,都好新鲜;
汉堡虽然好多油滴出来,但食落唔系好juicy,有少少干;
好在芝士慢慢溶系汉堡上面,叫balance返干身嘅口感;
面包皮冇烘过,好似唔新鲜,禁落去记实左,唔会弹返上来。