2014-11-02 768 浏览
路過見掛出嚟嘅燒臘檔好似唔錯就試吓~環境:坐得幾舒服,唔會好迫夾。多人得嚟又唔會好嘈,唔通西半山啲食客斯文啲?嘩哈哈~ 同坐得超唔舒服嘅水街周記比,真係舒服好多。衛生:滿意,枱面、餐具同擺餐具嘅櫃桶都幾乾淨。因為我好易會腸胃不適,所以我都幾睇重衛生。食完都冇事,ok。服務:侍應服務有質素,多謝前多謝後,落單都溫馨提示蒸飯要等耐少少先上到。比起上個月食翠華,成個場唔夠人手,想搵個人落單都難要好得多。今次嘅標題係「中伏」,所以我刻意寫啲我滿意嘅嘢先。食物:作為一間食肆,食物質素始終係最緊要。選擇種類都幾多,一般茶記嘅嘢有,雲吞麵又有,沙冰都見幾多人飲。是日先上燒味飯,要咗燒肉同燒鵝。如圖所見,燒肉啲皮未食已經甩晒出嚟,啲皮亦都唔脆。燒鵝都有啲硬。呢個燒味飯最致命嘅地方係啲飯,又「鞋」又「卓」,同埋啲燒味雖然都落咗唔少味精,但啲肉都係冇味嘅,有味都係來自個酸梅醬。另外要咗個籠仔蒸飯,因為見多人食就試吓。一樣啦,飯都係嗰啲飯已經唔想食,呢個籠仔系列標榜冇味精,我好開心,但見到個肉餅我就有啲驚,因為標榜冇味精啫,唔等於你可以唔醃肉啩?!啲肉白到~ 成個肉餅嘅味就係靠土魷,可惜份量唔多。個飯本身佢
路過見掛出嚟嘅燒臘檔好似唔錯就試吓~

今次嘅標題係「中伏」,所以我刻意寫啲我滿意嘅嘢先。

食物:作為一間食肆,食物質素始終係最緊要。選擇種類都幾多,一般茶記嘅嘢有,雲吞麵又有,沙冰都見幾多人飲。是日先上燒味飯,要咗燒肉同燒鵝。如圖所見,燒肉啲皮未食已經甩晒出嚟,啲皮亦都唔脆。燒鵝都有啲硬。呢個燒味飯最致命嘅地方係啲飯,又「鞋」又「卓」,同埋啲燒味雖然都落咗唔少味精,但啲肉都係冇味嘅,有味都係來自個酸梅醬。另外要咗個籠仔蒸飯,因為見多人食就試吓。一樣啦,飯都係嗰啲飯已經唔想食,呢個籠仔系列標榜冇味精,我好開心,但見到個肉餅我就有啲驚,因為標榜冇味精啫,唔等於你可以唔醃肉啩?!啲肉白到~ 成個肉餅嘅味就係靠土魷,可惜份量唔多。個飯本身佢都已經加咗豉油,不過都係冇咩味~ 對於食飯冇飯味,食肉冇肉味,食物本身原味都欠奉,就真係幾耐人尋味。枱面有調味架嘅,但係相信醃嘅味同後加嘅係兩回事。呢兩個飯,正街潤匯比佢好食太多。

價錢:二人同行,$103 落樓。咁嘅價錢,食啲咁嘅質素,對唔住,冇下次。行返落正街,更平,更好食嘅選擇,大把。
土魷肉餅飯
燒味雙併飯(燒肉+鵝)
2014-11-02