餐厅: Acquasala
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅用膳,每消费港币4元可赚取2里数。
须受其他国泰条款及细则约束。
放工去咗苏豪揾朋友食晚饭,佢次次都带我食好西,今次就帮衬咗🇮🇹意大利餐厅「Acquasala」,佢话食过午餐觉得几正,先带我嚟食。本身我心入面第一下谂呢餐会唔会好贵呢,又中环又意大利嘢,加上我朋友平日闲闲哋都食开四五百蚊一餐🙈。幸好,餐厅定价好OK㖞,大部份主菜卖$140,而前菜小食沙律𠮶啲就$100楼下有交易。Scallop Carpaccio ($98),前菜我哋要咗鲜带子刺身片,带子排得好整齐,面头再加啲沙律菜,卖相唔错。调味用上柑橘汁Kumquat🍊,味道酸酸哋几开胃,但又唔会盖过带子嘅鲜味。Roasted Beef Topped Japanese Rice ($150),呢个系餐厅嘅招牌菜,没有之一,因为我见枱枱都有嗌。🐮牛肉饭造型好吸引,半熟烧牛肉片铺满饭面,多到一粒饭都见唔到,而最上面仲有一只流心蛋黄🍳。底层嘅饭用上日本珍珠米,饭粒分明,软硬适中。不过有少少挑剔嘅地方就系酱汁唔太够捞饭,你知啦,越惹味嘅汁就越想食更多🤤,Apple Ginger苹果姜汁甜甜哋,但又唔会重口味🍎。Rigatoni Nduja ($140),斋睇菜名我唔知系乜嚟,要靠Google大神🤣,原来系
Scallop Carpaccio
Rigatoni Nduja
Rigatoni Nduja ($140),斋睇菜名我唔知系乜嚟,要靠Google大神🤣,原来系茄酱长通粉。呢道菜式好有惊喜㖞,无论酱汁定通粉都处理得好好。🍝长通粉煮得好弹牙兼有嚼劲,空心嘅设计令到每啖粉都食到个酱汁,🍅蕃茄蓉配合埋香草芝士粉好好食啊。呢碟Pasta嘅味道比起所谓专门店嘅出品有过之而无不及👍。
Tiramisu
Tiramisu ($88),作为提拉米苏专员嘅我,当然唔会错过任何一个食Tiramisu嘅机会。意大利餐厅嘅制作果然有返咁上下水准,Tiramisu用上正宗Mascarpone Cheese,口感细滑;而手指饼就索满汁,够哂湿,正啊!味道方面,佢唔会太甜,☕咖啡浓度亦啱啱好,不过酒味就争少少。由于佢好好食,所以略嫌份量比较少。
总括嚟讲,呢晚虽然唔系食咗好多嘢,但我相信我哋嗌嘅都系招牌菜🍽,我哋真系识拣。学阿娇话斋,个个都嗌招牌菜,唔通个个都想嗌招牌菜咩😎。餐厅嘅酒水价钱亦好相宜,不过第日仲要返工,就无饮到。坐喺吧枱位嘅我哋,望正厨房,将厨师嘅煮食过程一览无遗,唔知佢哋会唔会尴尬呢,哈哈。
2021-03-25
Rigatoni Nduja