2019-06-09 538 浏览
好耐之前朋友为庆祝我生日,带我去过尖沙咀分店。今次就到我带两老去试新嘢🤤好在今日收工早,揸车去到先6点,唔洗等位,不过有限时,虽然泊车唔太方便,但方唔方便唔紧要,最紧要好食🤗更理想系坐窗边,边欣赏夜景边食啦,可惜今次无坐到!不过坐中间都系卡位,都够舒适架。部分菜名已经唔记得啦,大概形容下就算😂Fine dining 当然要由冷盘开始,咁啱有优惠,两款有特价,于是叫四款:最欣赏系角落,唔记得影close up嘅沙姜猪手😂沙姜够入味,猪手够爽脆!茄子有少少太咸,捞饭系个唔错嘅选择,就咁当头盘食就唔建议啦!鸡丝凉粉系上海口味,同以前系上海旅行时食到嘅一样,又香又滑,但啲汁太浓稠,食下一味前要𠺘口先食到,唔会系first choice 咁大个女食过最正嘅鸭舌系台北老天禄,如果老天禄系10分,佢都有8分㗎!入味好香,舌头够脆!讲完头盘冷盘,就讲下汤啦:椰皇煲鸡汤(好似系)细细个椰皇,但好足料!平时系屋企,阿妈辛苦一日买埋靓料煲老火汤都唔饮嘅我,居然都赞不绝口🤤👍🏻 仲要阿妈都赞好饮呀!味精就一定有,但唔会咸到口干,仲要留到肉香同材料嘅甘味!一人一个都抵饮呀!然后就到主菜啦,呢度最特别就系够创新,

部分菜名已经唔记得啦,大概形容下就算😂

最欣赏系角落,唔记得影close up嘅沙姜猪手😂
沙姜够入味,猪手够爽脆!

讲完头盘冷盘,就讲下汤啦:

椰皇煲鸡汤(好似系)

然后就到主菜啦,呢度最特别就系够创新,但传统嘢都好好食架:

黑金流沙包,皮薄馅靓,外皮松软流沙香滑,可惜两老都有三高,唔系嘅话一人啪一笼都得🤣

唔知呢间「唐宫小聚」同大陆嘅「唐宫」系咪同一个老板呢?咁讲系因为佢嘅乳鸽实在太太太好食啦!

望下呢个皮嘅光泽🤤仲有若隐若现嘅肉汁
一上枱就闻到劲香!撕开就劲多肉汁流落嚟,够juicy够香仲要够脆。以后唔洗特登去大陆食乳鸽啦!就系为咗呢个乳鸽再返嚟食🤤🤤👍🏻

呢个「馍」有优点都有缺点
优点就系里面嘅五花腩超级好食,肥膏入口即融,瘦肉软糯香甜,系肥婆我最钟意食嘅嘢🤤
但个「馍」就麻麻地啦⋯⋯唔够软都唔够香,有得净食肉就更理想!

之后当然要讲下呢个火烧唔记得咩😂
卖相吸引够新奇,隔离枱外国人仲直接过嚟问可唔可以畀佢影下相。但味道呢,就真系好普通,普通到食完直接忘记呢个菜⋯⋯唔建议食啦。

最后仲点咗个甜品

望落系寿桃,食落系榴连雪米糍🤤🤭
榴连呢啲嘢一向系爱者爱,恨者恨;味道就系正常嘅雪米糍,值得一赞嘅系皮好薄!有相为证:

少有餐厅有得食榴连甜品,口痕时可以叫返一份。
  • 黑金流沙包
  • 白玉王鸽