2021-04-01 42 浏览
今日饭脚带我去觅食,话说东港城又有新嘢开,有佢中意嘅喇沙,又有我中意嘅海南鸡饭,美食二人组又系时候出动~门口好开扬,大大个招牌「咖吔」,里面有马拉怀旧色彩,仲有盆栽点缀,感觉既清新又不失风韵。坐位好阔落,坐得舒服唔迫夹。三点钟不须多人,唔洗等位之余,仲幸运地有卡位坐~呢个时段有午餐同下午茶可选,贪心嘅我样样都想食,所以拣咗三个茶餐嚟品嚐。当然要拣我至爱~海南鸡饭,跟油饭同汤,海南鸡系去骨嘅,有鸡味且爽滑,酱汁有三款,个人系中意酸辣嗰个汁,能够提鲜味道,个姜蓉也不错,咸道适中,磨得够绵没有渣,仲有麻油香。配埋油饭食啱啱好。跟住系另一位的至爱~新加波喇沙,个汤比较"杰",配料有大虾丶鱼旦丶鱼片丶通菜丶豆腐卜同半只流心蛋,带有小小辣和椰香,个面较软腍,好索汤,吸晒D精华,跟面有半个青柠同辣椒酱,落埋味道更出色。另外叫咗个地道老鼠粉,老鼠粉即系银针粉,而呢个地道老鼠粉用煲仔上,热辣辣,本身已经用酱汁将老鼠粉炒到入味,再喺面度铺上鱼仔乾丶花生丶肉碎丶虾皮丶菜脯粒同蒜片,将其捞匀晒先食,鱼仔乾香脆,肉碎甜甜地同菜脯辣辣地,甜辣咸香脆只於一身,又出奇地惹味喎~主食介绍完,讲下D嘢饮~佢地D饮品多数都

主食介绍完,讲下D嘢饮~佢地D饮品多数都有马拉特色,当然也有普通茶饮,我就梗系唔会放过试新嘢嘅机会,加钱叫咗个海盐雪糕椰汁珍多冰。呢个可以话系甜品,不但美观漂亮,椰汁珍多冰打到冰沙状态,而且饮到尾都无变淡,海盐雪糕系蓝色的,吃落有咸味,味道像芝士奶盖。个人超级喜欢,推介一定要饮。而另外两杯分别叫咗桔仔话梅冰和香茅青柠荔枝梳打,呢两杯都系特式D嘅饮品,但就唔洗加钱已经饮到。桔仔话梅冰有大大粒甜话梅,配上桔仔,味道有点像咸柑桔。香茅青柠荔枝梳打有好多薄荷叶点缀,味道带酸,仲有香浓的茘枝味,清爽开胃之选,刚好可以解下老鼠粉D油腻感。如果中意荔枝味嘅饮品,呢个推介茘枝粉丝必试。
今次呢间餐厅很不错,店员好有礼同细心,而且下午茶嘅份量都好足,午餐仲系有两款双拼嫁,啱晒我呢D眼阔肚窄嘅为食~