2024-04-26 332 浏览
有阵时口淡淡又唔想煮饭,唔知食咩好。平时放工行过呢间小店,成日都会闻到好香嘅麻辣味,传出来又香又惹味的味道,今日想偷懒唔煮饭,就去咗买外卖食。小店提供花甲粉、乌冬、饭、小食、糖水等等,种类都好多元化又有主食又有小食又有糖水。落咗单之后,门口仲有椅子可以坐下来等外卖。等咗一阵我就拎到外卖了。今日我就买了一碗世一花甲粉,一份花雕麻辣孖宝,一碗鸡蛋腐竹糖水同埋一罐汽水。呢一碗世一花甲粉相当之惹味,可以拣唔同辣度,香辣、麻辣、唔辣都有。花甲粉已有花甲、芽菜、豆卜、金菇、娃娃菜、芫荽等材料,如果唔够仲可以加配其他𩠌菜。面食方面仲可以配粉丝、乌冬、米线,今次我就配了粉丝。返到家我都急急脚马上用餐,这个花甲粉相当惹味,我点了麻辣口味,又香又惹味。店主很用心把粉丝分开放置,所以我吃的时候再把粉丝加入花甲汤之中,再加以拌匀令粉丝更入味。汤底相当浓味,而且带有惹味麻辣,令人爱不释手。粉丝吸入了汤汁~正。而且𩠌菜也不少的相当满足。这款花雕麻辣孖宝,有白鱼蛋和烧卖,十分喜欢这个酱汁,因为带点微辣好惹味,白鱼蛋爽口弹牙,烧卖亦相当有咬口,好好味。小食也做得相当唔错。最后仲食埋碗腐竹鸡蛋糖水,而且仲有蛋花及腐竹清

麻辣花雕孖宝

腐竹鸡蛋糖水
最后仲食埋碗腐竹鸡蛋糖水,而且仲有蛋花及腐竹清晰可见,十分足料。糖水很滋润很好味。
小店提供多种食物,十分方便,行过路过唔想煮饭既都可以买黎试下。
2024-04-23
用餐时段