2019-12-09 318 浏览
和两个既喺同事亦喺好友经常一齐食好西,一齐去集邮试未试过嘅餐厅,能有这样的饭脚好友真好!好友推荐「荣哥厨房私房菜」,我哋再约埋一位旧同事一齐试食,预先订咗个四人餐,当中有啲要预先选择,并且要先落订金确认。喺拣菜式拣餐单嘅时候,我觉得同「云来轩」嘅菜式好相像,有无人知两间餐馆有关喺吗?我哋最后拣咗$1468四人餐,入座时台面已放好我哋预先拣好嘅餐单!好认真!餐厅位置系正观塘港铁站D4出口落楼梯旁的工业大厦四楼,很好找!由于好友喺关货䢂时整污糟咗只手,一去到餐厅就即刻走去洗手,返回餐厅时职员主动递上纸巾给我好友抹手,非常细心留意客人需要,加分!齐人了先上小食:1.本地水耕沙律菜拌芝麻酱2.凉伴黑白木耳3.双色墨鱼仔4.茶熏流心蛋伴黑鱼子酱配厚切茄子全部都好。好。食!!!再嚟就到自选靓汤,「原盅炖哈密瓜螺头黑毛豚肉汤」,我本身唔好汤水,但都觉得好好饮!好足料!!!食完以上小食同汤,已经饱咗一半⋯⋯有多!再之后就到「黑松露酱炒花尾趸班球配鲜露笋」,又喺好好味,但油咗小小!之后再上「远年新会陈皮黑豚肉排骨」,依个做得太干,好鞋口!但大厨将陈皮磨粉洒上排骨面,好香陈皮味,好特别!「荷香虫草花牛肝菌

齐人了先上小食:
1.本地水耕沙律菜拌芝麻酱
2.凉伴黑白木耳

3.双色墨鱼仔

4.茶熏流心蛋伴黑鱼子酱配厚切茄子

全部都好。好。食!!!

食完以上小食同汤,已经饱咗一半⋯⋯有多!

「荷香虫草花牛肝菌蒸沙栏鸡」,依个都好好食,虫草花牛肝菌同鸡好夹,好特别!

食到依味,发现漏咗「虾球水芙蓉」未上,同餐厅职员反映,之后即刻补回!唔知喺咪已经太饱关系,我哋一致都觉得依个𩠌做得麻麻,虾不够新鲜不够弹牙,献汁又太多,我觉得「云来轩」整得好食啲!

最后上埋「鱼汤有机时令鲜蔬」同「农坊独头糖心黑蒜炒饭」

个炒饭好好食,黑蒜都好甜,但因为实在太饱,每人只食咗一匙羹饭就已经宣布投降!为免浪费,打包拎走!

时令甜品喺「冰糖雪耳炖木瓜」

用现金付款,可免茶芥。
以每人$400呢个价钱,食到咁多好食嘅菜式,其实系物超所值!但对于女士嚟讲,份量有点多!

总的来说,「荣哥厨房私房菜」值得推荐兼返兜!!!
2019-12-08
  • 有机沙律菜伴芝麻酱