餐厅: 利宝阁
资讯:

为推动全港减盐减糖新饮食文化及新生活态度,食物及衞生局、降低食物中盐和糖委员会及食物环境衞生署食物安全中心推出了《少盐、少糖、少 • 确幸》餐饮联盟,参与食肆会提供少盐少糖选项予顾客,部份更会提供特定减盐减糖菜式。参与减盐减糖食肆会获发计划标志,以供张贴於店舖内,供顾客识别。详情可在此浏览:https://rssless.hk

2019-06-27 70 浏览
星期日同外婆饮茶,见呢间酒楼有饮茶放题,个idea几新颖,价钱都差不多,就黎试吓~食物款式算多,有不少比较新颖嘅菜式,例如苹果叉烧酥、荔香蜂巢带子等等都系第一次见放题每位会送一件原只鲍鱼酥同埋花胶灌汤饺~原只鲍鱼酥比较有惊喜,鲍鱼几大粒,而且佢馅料都包左啲火腿同虾肉等等,几足料下~我比较喜欢放题每一碟点心份量比较少,同传统饮茶唔同,传统点心每一碟份量会多几件,放题每碟份量较少,唔够就再叫,咁样比较适合想试多啲款又怕同一款太多食唔晒嘅人👍炸物炸得都够香脆足料,萝卜丝酥饼有惊喜,佢嘅酥皮有牛油香,入口酥化,连同萝卜丝一齐食有入口即溶嘅感觉~咸水角,芋丝炸春卷嘅馅料比较多,口感比较丰富~亦都叫咗一锅笼仔蒸鸡饭,蒸饭吸收左鸡嘅鲜味,都食到油香,饭粒都比较分明,都系唔错嘅选择~最後都叫咗不少蔬菜类,淮山黑木耳百合识落比较爽脆,有淡淡的调味清清地可以中和返炸物嘅油腻感~杞子鱼滑娃娃菜由於上汤嘅关系,味道比较重,娃娃菜吸收左上汤嘅味道,同鱼滑一齐食味道刚刚好,不会太淡~至於鲜茄云耳浸菜苗味道就比较清新,番茄嘅鲜甜加上菜苗嘅爽脆食落味道会比较fresh,亦都系我较锺意嘅配搭~食物嘅质素都不错,外婆都食
原只鲍鱼酥
花胶灌汤饺
萝卜丝酥饼
金鈎咸水角,芋丝炸春卷,苹果叉烧酥
笼仔蒸鸡饭
淮山黑木耳百合
杞子鱼滑娃娃菜
鲜茄云耳浸菜苗

食物嘅质素都不错,外婆都食得开心~
2019-06-23
原只鲍鱼酥