2010-04-04
Thxdtsdd 及太太在今年復活節沒有出埠, 只是留港休息. 我們在03-04-2010(六)去了大圍食雞粥, 以前都黎過合發食雞粥, 覺得幾好食, 今次再來吃雞粥囉! 我們7:00pm來到合發, 客人不多, 約60%滿, 因為店內只有大檯, 我們坐在街上的檯, 好彩附近的客人都沒有吸煙. 我們點了:1.雞粥兩碗($22一碗), 粥底都幾鮮, 但比較稀, 仲有幾塊雞, 雞肉都幾滑, 不過雞味略淡2.豉椒炒蜆, 豉椒味道很濃, 不過蜆肉好細隻, 味道也不算鮮美, 是最差的一道菜3.馬拉盞炒通菜, 大大碟好抵食, 又炒得香口, 好食4.火腩炆鱔片煲, 鱔片及火腩都煮得很入味, 鱔片幾爽口, 火腩數量很少, 味道也可以, 最抵讚的是”墊底”的大白菜好甜, 好好食!我們還喝了一罐可樂, 埋單共$195, 價錢ok, 幾道菜除了炒蜆外都幾好食, 整體食物不錯.照片可參考:http://hk.myblog.yahoo.com/thxdtsdd/article?mid=3706
3.馬拉盞炒通菜, 大大碟好抵食, 又炒得香口, 好食
照片可參考: