2017-05-10 63 浏览
老婆又去FACIAL,  佢叫左我9點半去佐敦接佢. 由於我怕餓, 6點幾就食左少少野. 而且糧尾...所以今晚就唔食大餐又唔食咁貴喇....拉面就岩岩好. 拉面達人係我等老婆果陣search到的. 店子外觀很有日式風格, 店內大約可以坐20 人左右.侍應遞上餐牌, 價錢尚算合理, 款式也有十二款. 很不錯. 個人的好奇心很旺盛. 看見限定兩個字就問了一下. 可惜這次的限定是冷面. 第一次來當然要吃熱呼呼的正宗拉面呀. 我點了最基本的達人拉面, 老婆點了個MISO達人. 再要了一客餃子.  達人拉面等於豚骨拉面. 豚骨湯底見到脂泡. 豚骨味濃郁, 但湯底不會很咸. 而且湯的稠度剛剛好. 不錯. 配料方面也很豐富. 溏心蛋效果不錯, 半肥瘦豚肉大大塊, 軟硬適中, 入口即溶. 面條是幼身的細面. 店方內有貼MEMO, 可以跟他們提出自己要什麼軟硬度. 十分貼心.老婆的MISO達人其實是豚骨+面鼓湯底. 比我的還要咸一點. 但這面特別之處, 就是多了一塊牛油. 令湯底除了面鼓味外, 還額外多一陣牛油香味. 而且還有三塊叉燒. 與我的達人拉面各有千秋. 餃子煎得頗香脆. 點汁食很開胃又能減少
老婆又去FACIAL,  佢叫左我9點半去佐敦接佢.

餃子煎得頗香脆. 點汁食很開胃又能減少油膩感.

整體比想像的出色. 店內其實有很多優惠如加錢有飲品/ 飯. 可說十分平民實惠.

2017-04-27