📍紅磡民泰街29號德民大廈地下F4號舖

以下係一篇長文,如果覺得眼花又有興趣睇結論就飛到最尾啦。
最後一次幫襯已經係3-4年前嘅事,自從上年啟動左認真模式食拉麵之後,我一直都冇返轉頭,原因好簡單,因為以前試過雞白同背脂醬油,都覺得唔啱口味,所以就算呢一年幾食左150碗以上嘅拉麵都好,都冇諗過再去。
不過咁,唔少麵友都對呢間店推崇備至,過左咁多年都仲咁受人愛戴,我就開始諗,當時我覺得唔啱食,係我未夠識食,定間店當時一時失手,定佢一路以來口味有進化所以迎合到大部分人口味呢?
自從開左太子店之後,我就一直都係幫襯佢,始終都係近一步,我又鍾情佢嘅出品。今日咁啱有兩個鐘自由時間,又諗起紅磡店,就試返佢啦。泡系雞白湯我就真心麻麻地,最怕d泡嘅口感,虛虛的,又冇味,所以既然冇食咁多年了,就先試返背脂醬油拉麵 🍜啦。

未講食評前,先講吓我今日响店內觀察到嘅無聊事 (係,所以篇文真心長)。
我對呢間店嘅營運有少少意見,有好有壞。
好嘅,唔知由幾時開始 (裝修後?),食客要响門口揀好食乜並比埋錢先入座。咁樣可以幫店家慳返時間處理落單收錢,食客食完就拍拍羅友走人,我覺得咁非常好。
未夠好嘅係,我一直認為邊個先 order 就應該要先食,咁諗係咪好理所當然呢?今日我11:50am到排第4, 可以頭輪入閘。因為每個人要先 order 比好錢先入得,所以肯定係先排嘅先 order。我咁啱8卦到夾左响個架嘅飛仔 (見下圖),由左至右排,左邊係最早 order 的。由於頭輪一共有 5 個人點左雞白湯,分別係第 1, 3, 5, 6 同 7 個客,但基於店家一次過只能煮 4 個麵,所以只能同時間上4碗。重點來了,有趣嘅係,店家竟然先上比第 3, 5, 6 同 7 個客,而第 1 個客就未有得食。雖然真心唔太關我事,而第一個客都冇特別表示不悅 (表面上),不過都想講講,營運流程係有呢個問題存在。

講返關我事嘅問題,咁,因為我排第4, 但我唔係點雞白湯。店家應該為左節省時間,一炮過煮4個雞白,我嘅麵就第二輪先有。我理解咁做都無可厚非,始終咁多人排隊,煮得快上得快比起順序係緊要d,所以只係小問題。
入正題,講返碗麵 😂
香味 (3.5/5)
香味唔算撲鼻而來,主要都係聞到醬油嘅香味為主,其次係面頭嘅白蔥。
湯 (3.5/5)
可能因為有豬背脂嘅關係,湯底相當的油潤,亦好順喉。背脂,醬油同雞骨湯產生嘅效果都算好。醬油味道都醇厚,不過鹹度同甜度都偏高,對我來講係鹹左d。整體係幾討好,可惜湯嘅溫度唔夠熱,背脂嘅香味未完全發揮得夠好,呢下扣左唔少分。

麵條 (4/5)
中細直、全粒粉造嘅麵,中至低加水率,質感較為扎實,麵味都夠香,幾啱口味。

配料 (3.5/5)
好嘅係豬叉燒同溏心蛋,高質。未夠好嘅係雞叉燒,雖然質地夠軟,但雞味可以話接近冇。白蔥同紫洋蔥碎正常發揮。

整體來講,口味偏濃偏鹹,所以食到中後段會膩,見到有沙甸魚乾醋,加左少少,解膩效果都唔錯。其實成碗麵係幾好食,最大致命傷係唔夠熱,令豬背脂香味未能夠充分發揮,另外就係雞叉燒真係差,其他範疇全數中上水平啦。比起3年前食,確實整體質素係比我記憶中好左,我決定下一次食會試鰹魚🐟拉麵。

順帶一提,唔肯定係咪裝修後嘅產物,店入面多左條捲曲嘅膠光管,唔知响各麵友眼中佢嘅藝術成分有幾高呢?🤣(見下圖)