2019-04-27 75 浏览
今日放假就同女朋友去左尖沙咀搵嘢食,今日就想食日本野但係行嚟行去尖沙咀大部份日本野都係放題為主同埋食拉麵為主,最後我地應朋友介紹去左一間係寶勒巷嘅居酒屋,餐廳名叫稻乙日本料理去到餐廳坐底既時候店員好主動為我地介紹餐廳裏面主要招牌菜式,因為見到餐牌好多嘢都好似好好食所以我哋最後就叫咗廚師幫我地發板,講講餐廳裏面嘅裝修空間感比較大仲有兩個房好適合一班朋友喺入邊食嘢同埋傾計,你裝修相片感覺就真係好似去咗日本嘅餐廳等咗大概15分鐘店員就為我地上第一道菜,第一道菜就係生蠔生蠔食落好清甜配合一種自家製嘅醬汁再加有啲蔥喺上邊可以帶出個鮮味,第二道八角魚刺身呢個刺身嘅魚係真係第一次食,食落好彈牙嘅口感另外店員同我地講呢隻魚係日本新鮮空運過嚟係一個時令嘅刺身魚如果想食嘅朋友最好你之前同店員先講定因為呢隻魚唔係成日都有,第三道就係鹽燒香魚,食落口感好唔同肉質好滑二魚嘅皮亦都笑得好香脆成條魚都可以死晒,第四道就係一個壽司嘅拼盤壽司裏面有拖羅壽司飯立貝海膽壽司蝦壽司,拖羅壽司識落唔會太油好重吞拿魚嘅味道,帆立貝海膽壽司食落好鮮甜另外再配合埋海膽嘅味道真係一個好唔錯嘅配搭,哈壽司唔會有一種好聲嘅味道食樓亦都係好

等咗大概15分鐘店員就為我地上第一道菜,第一道菜就係生蠔生蠔食落好清甜配合一種自家製嘅醬汁再加有啲蔥喺上邊可以帶出個鮮味,第二道八角魚刺身呢個刺身嘅魚係真係第一次食,食落好彈牙嘅口感另外店員同我地講呢隻魚係日本新鮮空運過嚟係一個時令嘅刺身魚如果想食嘅朋友最好你之前同店員先講定因為呢隻魚唔係成日都有,第三道就係鹽燒香魚,食落口感好唔同肉質好滑二魚嘅皮亦都笑得好香脆成條魚都可以死晒,第四道就係一個壽司嘅拼盤壽司裏面有拖羅壽司飯立貝海膽壽司壽司,拖羅壽司識落唔會太油好重吞拿魚嘅味道,帆立貝海膽壽司食落好鮮甜另外再配合埋海膽嘅味道真係一個好唔錯嘅配搭,哈壽司唔會有一種好聲嘅味道食樓亦都係好鮮艷呀食落一食就知道係好新鮮,第五道菜亦都係呢一餐嘅主角就係魚湯到庭烏冬,第一啖先飲飲佢嘅魚湯味道非常非常之鮮甜飲得出個湯係經過長時間嘅烹調加入埋到庭烏冬彈牙嘅感覺配上鮮甜嘅味道,最後甜品有自家製嘅豆腐雪糕仲有抹茶雪糕令今晚嘅晚餐畫上一個完美嘅句號