2017-03-01 271 浏览
两星期前,我和三位朋友在湾仔老爷点心食完晚饭之后,在接待处取了一叠$20现金劵,原来是New York Diner的,然之后我们上开饭网搜寻,发现它有四间分店,我选择了北角这一间和一位快餐业管理层的朋友来试菜,顺便在下午四时至六时食个提早的晚饭准备上晚间的烹饪班,点了:1. 招牌啤酒烧鸡:皮很脆及烧掉了皮下的油脂,卖相好靓,可惜冇乜味,伴菜有烧茄子、意大利翠玉瓜、还有炸粗的有味薯条,伴菜都合水准。烧汁和牛扒的是一样的。2. 纽约烧肉眼扒(Medium-rare),味道合格,可惜影完相之后冻咗啲,烧汁和啤酒烧鸡的是一样的。3. Green Salad (拣了凯撒沙律汁)4. 士多啤梨奶昔 - 因为我怕肥要求要脱脂奶做,未到超正!可惜那位菲律宾bar-tender做得太甜,有机会再来要叫少甜。另外,杯上面低了一Pat忌廉,还有士多啤梨唧花,当客人将鲜奶要求改做脱脂奶,为什么杯顶部还放一pat忌廉呢?为什么不问客人要不要少甜呢?5. 海洋蓝色的鸡尾酒Ocean Selzer是朋友点的,因为佢话奥斯卡金像奖都饮呢杯类似嘅嘢,初初佢话麻麻哋好饮,但系饮到底部的椰果,佢又觉得好好食。6. 蓝莓芝士

3. Green Salad (拣了凯撒沙律汁)

6. 蓝莓芝士饼 - 非常之好食,朋友话今餐最好食系呢样。

喺北角冇乜嘢美式西餐厅,呢度都可以话系一个几好嘅选择,但系睇嚟肉识叫。

埋单$706,当我回到家中的时候,才发现餐厅没有给我老爷点心取的该公司的$20优惠,真系唔忿气!

纽约肉眼牛扒,Ocean  Seltzer及士多啤梨脱脂奶昔
啤酒烧鸡
Green  Salad  with  Caesar  Salad  Dressing  加两款芝士
蓝莓芝士饼
2017-02-28