成日经过希慎广场见到呢间LIFETASTIC都想试试,不过又见唔到人龙排队,问下服务员先知道原来系要订位。今次就拣左呢度庆祝特别日子,预先系OpenRice订左位。座位有分店内同店外,今次特登留左店外望到楼下大堂既开扬四人座,我觉得好过店内挤逼既环境。一早已经打算食LIFETASTIC既二人下午茶,价钱$588加一(两位用),加$188可享2小时红酒、白酒同香槟任饮。下午茶周六供应时间系由下午2点3开始,平日就3点3先开始。三层架包4款咸点同五款甜点,所有咸点甜点都系无麸质制作。今日系以下食物,等我逐一回味一下。招牌草莓西瓜蛋糕呢款招牌草莓西瓜蛋糕当然系超人气,我其实系第一次食。草莓西瓜蛋糕层次分明,最上层系士多啤梨啫喱,而上面有好多玫瑰花瓣同开心果,下层系杏仁饼底,再下面系两层带微微玫瑰味嘅忌廉夹住一层西瓜,最下底又系杏仁饼底。外围有好多冇乜味嘅浅粉红色啫喱同花瓣点缀。老实讲,样就靓啦,味道方面个人就唔太钟意,始终一层咁多汁嘅西瓜喺蛋糕入面真系格格不入。杏仁饼底又唔脆,士多啤梨啫喱又唔系好食到新鲜士多啤梨嘅味道,主要系啫喱味,其实冇乜味。好彩食落都有啲脆脆果仁加添口感。总括而言,我真

LIFETASTIC既二人下午茶

招牌草莓西瓜蛋糕

呢款招牌草莓西瓜蛋糕当然系超人气,我其实系第一次食。草莓西瓜蛋糕层次分明,最上层系士多啤梨啫喱,而上面有好多玫瑰花瓣同开心果,下层系杏仁饼底,再下面系两层带微微玫瑰味嘅忌廉夹住一层西瓜,最下底又系杏仁饼底。外围有好多冇乜味嘅浅粉红色啫喱同花瓣点缀。老实讲,样就靓啦,味道方面个人就唔太钟意,始终一层咁多汁嘅西瓜喺蛋糕入面真系格格不入。杏仁饼底又唔脆,士多啤梨啫喱又唔系好食到新鲜士多啤梨嘅味道,主要系啫喱味,其实冇乜味。好彩食落都有啲脆脆果仁加添口感。总括而言,我真系唔识欣赏,只能够话似食水果同啫喱多过似食蛋糕。
3款层式蛋糕

3款层式蛋糕有:
3款层式蛋糕,瓶子蝶豆花蓝莓芝士蛋糕
芒果柚子蛋糕:层次分明,顶层上面仲有两粒芒果肉。食落芒果味浓,柚子味就唔多觉,夹层嘅海棉蛋糕都算软绵绵嘅,层次感可以啦。

青提刁草蛋糕:青提啫喱上面有少少合桃,可增强口感,仲有少少银箔点缀。不过食落基本上系刁草忌廉,底层饼底唔脆,好麻麻。

有机焙茶香蕉蛋糕:就系四款当中我觉得最好食嘅,面头有金箔同两粒啫喱,食落焙茶味好浓滑,仲有微微香蕉味,呢个配搭好有创意。
无麸质英式松饼配自家制玫瑰草莓果酱、芒果及热情果果酱 、浓缩忌廉

无麸质英式松饼

无麸质英式松饼超热上枱,一上枱就闻到好香嘅松饼味。松饼外皮好脆,又唔易散开,味道唔甜,好味㖞。浓缩忌廉就唔够滑,散开哂。反而果酱就好好味,甜度适中,又食得出各样水果嘅味道,配松饼好好。
自家制玫瑰草莓果酱、芒果及热情果果酱 、浓缩忌廉

瓶子蝶豆花蓝莓芝士蛋糕

瓶子蝶豆花蓝莓芝士蛋糕颜色系冷艳嘅蓝色,原来系蓝色芝士慕丝下底有蓝莓酱,上面就系无味蓝色啫喱粒,味道都唔错,系略嫌蓝莓酱太多,而碟豆花味道太弱,同埋唔系芝士蛋糕令人有啲失望。服务员冇提供细匙羹俾你。
吞拿鱼薯蓉沙律三文治

吞拿鱼薯蓉沙律三文治 (2件)

吞拿鱼薯蓉沙律三文治一攞就散开哂,块面包皮好硬,沙律酱少少辣,食唔到吞拿鱼味,只有薯蓉味。差。上面有车厘茄半粒同少少忌廉。
青口藜麦梛菜花饭,鱼子酱配南瓜蓉

青口藜麦椰菜花饭 (2件)

青口藜麦椰菜花饭系连壳青口上面就有藜麦椰菜花饭,上面系酸酸哋嘅泡沫。青口质素非常普通,绝对系雪藏货。完全冇特别。我只能话唔好食。

鱼子酱配南瓜蓉(2件)

南瓜蓉好滑又甜,配咸香三文鱼籽好夹,反而鱼子酱就冇乜味。服务员同样完全冇提供细匙羹俾我哋食。

吞拿鱼薯蓉沙律三文治,烟三文鱼槛榄卷

烟三文鱼橄榄卷(2件)

唔知点解餐牌上面嘅牛油果菠菜鸡卷变左烟三文鱼橄榄卷,烟三文鱼包住一粒橄榄,上面洒上芝士碎,再加少少新鲜菜苗,味道非常普通。

LIFETASTIC 果茶 (2人份) 或 任何2款热饮

LIFETASTIC 果茶 (2人份)

LIFETASTIC 果茶以西瓜、草莓及洛神花制作而成,正价散叫系$88。卖相唔错,有两片西瓜用竹签拮住喺果汁上面。味道方面,真系饮到西瓜同草莓味道,不过个人觉得淡得滞。
LIFETASTIC 果茶 (2人份)

至于LIFETASTIC一直标榜食物无麸质,个人就无对麸质敏感,所以无话一定要食无麸质食物。味道方面,偏淡又冇乜层次感。咸点尤其令人失望。服务好麻麻。呢个价钱绝对冇下次。
2021-11-06
无麸质英式松饼