餐厅: Yadllie Plate 야들리애플래이트 (海之戀商場)
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
  • 会员凡于国泰伙伴餐厅用膳,每消费港币4元可赚取2里数。
须受其他国泰条款及细则约束。
2023-10-29 2037 浏览
登上英伦风装修嘅列车,一坐低就可以食到地度韩流美食。早已听闻在韩国有30几间分店嘅Yodille Plate喺荃湾呢度开左分店,餐厅最出名系佢嘅手工炸鸡。最近啱啱追完韩剧Moving,嘻嘻……劲想食炸鸡,一于嚟睇吓呢间过江龙店会唔会名过其实先。未食嘢,先被呢度嘅装修吸引,英式火车站嘅设计概念,够gimmick 又坐得舒服,等嘢食期间,啱晒我慢慢打卡。至于拣嘢食嘅重任就交俾友人决定,因为我打开餐牌后,发觉每样食物卖相都极之吸引,尤其系佢形容到炸鸡之严谨工序,完全反映到餐厅用心处理每样食材,一向有选择困难症嘅我真系好难拣。嗜辣朋友第一选择系大邱辣酱炸鸡🍗,怕辣嘅我就要蜜味乳酪粉无骨鸡;半半炸鸡($208),1人一半,各取所需。🌶🌶🌶辣度对于我嚟讲真系有d顶唔顺,好彩有酸萝卜解辣;鸡肉嫩滑,配合埋辣酱嘅香辣刺激,我顶唔顺都忍唔住食左两件。至于朋友则边食边赞炸鸡,皮脆肉嫩,辣酱嘅甜辣味非常顶瘾,算系其中一款佢觉得好食嘅炸鸡。而蜜味乳酪粉,甜中带微酸,尝到乳酪味嘅清新。伴碟嘅蕃薯条都唔可以放过,因为真系好好食,沾上少少蜜味乳酪粉,就更滋味。 我比较钟意友人嘅另一选择,莫索里拉芝士排骨🥩($138
登上英伦风装修嘅列车,一坐低就可以食到地度韩流美食。

半半炸鸡

大邱辣酱炸鸡

蜜味乳酪粉无骨鸡

我比较钟意友人嘅另一选择,莫索里拉芝士排骨🥩($138),浓郁嘅芝士味,带有微辣,同排骨非常之夹,欣赏排骨够软腍,满口肉香混和烟韧嘅拉丝芝士,真系会食唔停口。
莫索里拉芝士排骨

鱼介汤锅($238),卖相充满韩国街头风。不同形状嘅鱼糕串,非常有口感。朋友嘅hidden  menu,就系要点埋炸鸡嘅大邱辣酱食,味道即时提升。

鱼介汤锅

海盐焦糖沙冰($68)、蜜瓜沙冰($68) 前者海盐味特出,后者似饮紧蜜瓜奶;两杯卖相靓之余,解辣一流。最后食埋甜品芒果雪冰($88),芒果微酸带甜,正好舒缓一下大餐后嘅饱足感。
海盐焦糖沙冰 蜜瓜沙冰

芒果雪冰

总结,芝士控必点“莫索里拉芝士排骨”,熔化嘅芝士真系好好食。
用餐时段
  • 莫索里拉芝士排骨