2020-03-06 538 浏览
我平时都系呢间店嘅熟客,食咗咁耐品质一直都冇变。最近见到间店好似开始试新野,于是我就点左一个鳗鱼炒饭同埋一个牛油果三文鱼刺身丼,试一试厨师功底把日本豉油和 Wasabi 来拌牛油果的吃法,饭底用了大量牛油果和柠檬汁拌米饭,营造出寿司饭的口感!第一口,好像吃三文鱼刺身,再加点 Wasabi ,慢慢食落去,就更像素食版的拖罗,不是夸张,牛油果那个肥腴的口感超级好,好有鱼油的肥美。而且每天都吃一只牛油果,净吃有点寡,连住三文鱼,好味健康养颜又饱肚!不过呢个要下午茶𠮶阵又或者晚市嘅时候问厨师,如果佢肯做就一定有~至于鳗鱼炒饭,冇得弹,见到有人特登系中环行过嚟食 我是试完终于知道点解,要令到鳗鱼炒饭冇油腻嘅感觉,每一粒饭都是完整,而且鳗鱼食落去的口感居然是甘脆的,连饭一齐食,居然又系溶于口 感觉太好~不过呢两个都系是日,记得问厨师可能先会有~ 不过同经理倾计,佢哋话准备装修间店,要重新整理菜单,所以先俾我试吓味

三文鱼刺身牛油果丼
特色鳗鱼炒饭