2016-07-27 202 浏览
最近幾日系上環見客,行過急比利街公園,見到隔離有間新餐廳,有好多鬼佬出出入入,決定試下。餐牌有好多土耳其同希臘名字,平時多食意大利同西班牙菜式,見到有罕見的地中海菜式,頗為意外。在座有客人唔識揀餐,我做佐個順水人情。其實唔難,你鍾意食pizza,可以試下拒地先有嘅Pidezza,我選嘅牛肉Pidezza個批好香脆,餡比較簡單,有嚼頭,口感一流,有別於意大利pizza,價錢86元。我介紹嗰位客人食Kebab。拒鐘意食牛肉,我叫拒試地道地中海風味的番茄汁牛肉丸子(Keftedes)另配焗薯塊,提拒記得落多d乳酪醬汁。見拒咬佐第一啖,似乎滿意,我放心離開。份牛肉丸子餐69元,唔貴。我返到公司後悔無order多個雞肉嗰款Pidezza,同事Eliza分佐大半個批!攤凍佐少少嘅批仲好脆口,比多一分。下次試埋Spanakopita菠菜批同Mousakka牛肉茄子批,我上次系希臘食過都念念不忘!
题外话/补充资料: 地中海餐喜用各種乳酪醬汁點肉食,所以雞同牛嘅肉身比較干身,用來夾三文治,或用pita餅捲來食,最緊要落大量乳酪醬,我鐘意蒜味乳酪醬,有d人鍾意用番茄salsa醬,淋上點來食好味!
2016-07-25
15 分钟 (外卖自取)