2019-07-28 1561 浏览
之前食过铜锣湾分店,印象唔错。今晚系上环觅食,呢间La Postre就系地铁站附近,行一分钟就到,地理位置优胜。大约七点入座,环境唔错,座位舒适,装潢光鲜。因为我哋早book枱,可以坐窗边嘅卡位。蜜瓜黑毛猪(24个月) $198一上到枱,我即刻心心眼,好大份,劲多Parma ham,配密瓜好夹啦当然。佢嘅密瓜都又甜又多汁,中和返parma ham嘅咸味,份量够多龙虾炖饭 (for two persons) $298真系有一整只龙虾,都几大只同多肉肉质弹牙,口感算新鲜。呢个饭嘅汁唔系普通出边个啲龙虾汁,好似有少少咖喱味,几特别,同龙虾都好夹。而且除咗龙虾之外,𠮶份入边都仲有好多海鲜,我食到劲多带子,差唔多每几啖就一粒,材料方面系好大方,味道都唔错。饭嘅软硬度啱啱好,因为炖饭所以偏湿少少,佢个酱汁调得好味,令到人食唔停口。但系食到后面有啲漏,加上咁大盘我同朋友两个人都食唔哂,再多人share会更好。抹茶麻糬窝夫(半份) $98因为太饱了但又想食下甜品顶下瘾,呢到好好有得嗌半份。窝夫一上枱系热辣辣,外脆内软,抹茶味唔算好浓,系淡淡的抹茶香。入边嘅麻糬好啱我口味,口感劲烟韧。仲配其他抹茶蛋糕同

蜜瓜黑毛猪(24个月) $198

龙虾炖饭 (for two persons) $298
真系有一整只龙虾,都几大只同多肉肉质弹牙,口感算新鲜。

抹茶麻糬窝夫(半份) $98
因为太饱了但又想食下甜品顶下瘾,呢到好好有得嗌半份。窝夫一上枱系热辣辣,外脆内软,抹茶味唔算好浓,系淡淡的抹茶香。入边嘅麻糬好啱我口味,口感劲烟韧。仲配其他抹茶蛋糕同雪糕配个窝夫,一次就满足我几个愿望。

热荔枝茉莉绿茶 $40
我几钟意佢有一大壶,饮极都仲有。茶带荔枝香较多,但唔会好甜,啱我口味。

Honey Citron Mojito $68
朋友点嘅佢话唔错,但冇咩特别,正常水准嘅mojito。

呢到嘅侍应都好殷勤好有礼貌,不停主动帮我地加水同换碟(食龙虾😂), 非常好。

呢餐饭又海鲜又parma ham,一个人三百几落楼,环境坐得舒服,满意。
2019-07-25
  • 抹茶麻糬窝夫