2021-11-08 120 浏览
呢間餐廳以前係糖水店,近期重新裝修成冰室。店鋪內樓底高,有彩色磨砂玻璃同舊香港壁畫,以白色,木色同墨綠色為主調,陪襯霓虹燈招牌,幾有港式懷舊風格。下午2點左右黎到,有全日早餐、午餐、吐司同小食選擇。而甜品就下午3點先開始供應。我就最鐘意港式全日早餐呢個選項。全日早餐 ($48)呢個價錢真係超抵,食物非常豐富,有煎豬扒、鮮油菠蘿包、4款配料(辣薯格、煎雙蛋、茄汁豆同胡麻沙律),仲跟埋飲品。煎豬扒質地稔而且有肉汁,有3大塊。菠蘿包係熱辣辣嘅,上面焗得好鬆脆,中間夾左好大塊牛油,好邪惡但超滿足。配料方面,本來以為要選擇其中一款,原來全部都有架。太陽蛋煎得好靚,蛋汁可以撈沙律。薯格其實係唔辣嘅, 個人喜歡拌茄汁焗豆一齊食。賞糖自選飯餐($50)包主菜一款、主食一款、配菜兩款同飲品。生炸巨髀(主菜):雞髀真係好大隻,而且上碟前已經索曬多餘嘅油,令雞髀兩面都保持乾身,雞皮咬落脆卜卜,雞肉好厚而且多汁,鹹度啱啱好。芫茜皮蛋湯米粉(主食): 好大碗,好似嗌左兩個餐咁,如果喜歡食芫茜嘅朋友一定要試,芫茜份量好多,皮蛋大概係一隻開4塊。碳烤奶茶 (跟餐)色澤比一般絲襪奶茶白,有點麥精+台灣奶綠嘅味道,茶味

我就最鐘意港式全日早餐呢個選項

全日早餐 ($48)

配料方面,本來以為要選擇其中一款,原來全部都有架

賞糖自選飯餐($50)
包主菜一款、主食一款、配菜兩款同飲品。

芫茜皮蛋湯米粉(主食): 好大碗,好似嗌左兩個餐咁

碳烤奶茶 (跟餐)
色澤比一般絲襪奶茶白,有點麥精+台灣奶綠嘅味道,茶味濃郁。

桂花烏龍鮮奶茶(跟餐+$5)
我好鐘意呢杯飲品嘅味道,嗌左少甜少冰,桂花味道好出,飲落好幼滑,而且香氣可以一直喺口中徘徊。
2021-11-07