2005-11-03
5-10-2005 0944明知道係junk food,都係要一試,鬼叫香港得此一分店咩,仲要係禁區。在香港,工作、讀書及人事往往都係在junk的環境下進行(自己諗下點解),不想咁,一係好似誠哥或霍大爺(誠哥條靚及霆霆),一係就上天堂或地獄,再唔係移民。不同於食,只要有能力,我地鍾意食乜就食乜,除左打仗及鬧糧荒,乜都唔食就分分鐘連命都冇。世事總係好不公平,但有些時候會因果循環。正所為歷史只會不斷重視,天下烏鴉都係一樣咁黑。臨出外旅遊前,還有些少時間,係禁區內整番個brunch,之前同自己講過一定要黎呢度食番餐,機會不是時時有。這裡有早餐供應,自己偏偏就要了個正常套餐,當年要個好大份既套餐Whopper,whopper其實個意思與Big Mac異曲同功,材料當然比老M好一些:除了預設既bun及免牛外,還有蕃茄片、生菜、茄汁等等,起碼的色已經win左,食落去時,肉汁不是咁多,我只可以說是介乎M記與Triple O之間,加上薯條轉薯寶及大芬達都只係加少少錢,其實已經係在笑臉與OK周旋中。最後都係要俾笑臉,一來即是係junk food,食物質素都好過M記,二來M記‘巿場策略’好成功兼趕走了有質
最後都係要俾笑臉,一來即是係junk food,食物質素都好過M記,二來M記‘巿場策略’好成功兼趕走了有質素既同行(e.g.: Wendy’s),但還有一間在港。三來要唱番首‘一起junk food 的日子’。下次再幫襯兼冇執到,起碼過多2年。
識多一點點:
junk food 正確解法–food (eg potato crisps) eaten as a snack and usually thought to be not good for one’s health。
題外話:
講下講下,我時時都食junk food (唔止西式),死,連自己都係junk人一名,yeah! (設計對白)