2020-06-12
同老公去旺角買錶,行到好肚餓又攰,感覺一定要食返餐大餐。打俾住喺旺角嘅朋友叫佢推薦下有咩餐廳可以坐得舒服坐耐啲,佢推介我去佢屋企附近嗰間火水爐。一聽個名字覺得非常特別,火水爐唔係好舊式既野咩?唔通間鋪好耐歷史?原來係一間懷舊冰室,門口模仿舊式戲院,店舖入邊一樣係充滿70年代老味道。裝飾的火水爐、用品、餐具、枱凳,甚至牆上的裝飾。坐在一邊用膳真的心情愉快。打邊爐有幾個套餐,我地叫左安格斯花膠火鍋放題套餐。套餐入面可於六個招牌湯底中選一個。六個湯底都有花膠的,打邊爐同時能夠養顏我們都偏愛濃味食物,因此選擇了特濃花生沙嗲花膠鍋。揀咗湯底之後,店員上枱速度都幾快,隨手撈了一下,已經發現四塊超大塊花膠。而且由湯底嘅顏色可以得知,呢一個必定係特濃。兩個牛控,不停點牛肉食,極上安格斯牛同美國珍寶肥牛,我個人比較鍾意食極上安格斯牛,感覺口味比較出色。套餐內可選擇的食物和飲品不算太多,如想點額外的火鍋料和特色飲品,要額外再付錢,但食材都是新鮮的。而且叫呢個套餐可以有120分鐘任飲任食,時間都比較長,可以坐喺度慢慢嘆。