话说之前听朋友介绍过莆田呢间米芝莲餐厅,话佢进跓左尖沙咀美丽华。本身都未有太大意欲想食,点知听到莆田有个蛏子节,即刻挑起左我既兴趣,9秒9去试下先。叫左个二人既蛏子套餐,劲期待!前菜先试左个冰浸苦瓜先。生既苦瓜比较重苦味,但系有少许的甘甜味。口感清爽,都算几特别。咩叫头水紫菜呢?第一次收成既紫菜就叫头水,之后就叫二水丶三水丶四水。头水紫菜特别幼滑,食落真系特别唔同架!到左我最期待既蛏子出场啦!首先既系姜葱炒蛏子。每只蛏子都胀卜卜,肉质爽口,只只都好甜好肥美,好正!平时出街食饭都好少可会叫到蛏子,呢碟蛏子100蚊都唔洗,而且质素相当正!推介呀椒盐XX都食得好多,但系椒盐蛏子真系成世人第一次食!最爽既系咩呀?就系唔洗剥壳,成只成只咁食真系劲爽。而且椒盐个炸皮劲薄,蛏子入面炸得唔会过老,重好多汁,唔错唔错最后就当然要加番D淀粉质先够够啦!呢个炒米粉真系好正!同平时大家食过个只炒米粉唔同。面质幼好多,而且比较软身,好索味!两个大男人食到呢度都饱饱地,几抵食,唔错!
叫左个二人既蛏子套餐,劲期待!
冰浸苦瓜

虾苗拌头水紫菜

姜葱炒蛏子

到左我最期待既蛏子出场啦!

椒盐蛏子

兴化炒米粉
最后就当然要加番D淀粉质先够够啦!
两个大男人食到呢度都饱饱地,几抵食,唔错!
2017-06-27
虾苗拌头水紫菜