2012-03-16 1702 浏览
多謝朋友們選址越華會幫我慶生, 本身還以為越華會只有筲箕灣店, 原來灣仔也有, 那大家更就腳了. 我們book 到20:00, 早了點進去也有位了.點了蔥油雞半只, 雜菜煲, 芝士鮮魷, 炸豆付, 咕嚕油炸鬼, 越華會炒飯.蔥油雞先來, 我第一次看蔥油雞上真是滿滿鋪上蔥油! 我很喜歡食蔥油所以看到都有點興奮, 雞都幾滑.雜菜煲的菜幾新鮮爽口芝士鮮魷偏鹹了, 而且魷魚不太新鮮, 食落並不爽口. 不過薄薄的炸粉炸至金黃色也得稱讚一下.咕嚕油炸鬼, 其實我不太記得這味的名字. 油炸鬼中間釀了蝦肉, 創身而且蝦肉非常爽口, 拼上酸酸甜甜的咕嚕汁, 食完又想再食, 不過一碟份量不多, 只好回味.炸豆付是每位食客都推薦的菜式, 朋友說西貢的一間酒樓炸得較好食, 我還沒有試過, 不過我認為這裡都做得不差, 豆付滑滑的, 又香豆味, 外面炸至金黃而且鬆脆, 只是椒鹽味欠奉.越華會炒飯炒得乾身, 食落又不太油. 入面還有彈牙的帶子粒, 不錯.人均都只是每人$80多元, 食物又不錯, 其實幾抵.

雜菜煲的菜幾新鮮爽口

人均都只是每人$80多元, 食物又不錯, 其實幾抵.
超多蔥油雞
雜菜煲