之前睇飲食男女介紹這間好食,所以昨晚去完街有少少肚餓,但係又唔可以食得晒一碗,所以叫老公駕車去買一碗外賣,咁去到問係唔係有什麼爆醬豬肉丸,個店員話係即是花膠豬肉丸,但係我覺得係出面食的花膠唔係咁好食,所以最終買了一碗墨魚丸拼魚皮餃河粉外賣,咁落單時已經同佢講了分開碗,唔係的話,返到屋企會冇晒湯,我仲話走走,點知上了車,行了一段時間,我就聞到好似好大陣的冬菜同芫茜的味,但係我記得我明明講了話唔要,咁就唔理住,點知返到屋企,一開就見到真係有這兩樣o野,d 員工真係唔睇o野呀!慣了手勢,咁我地都係抱住一個試下的心態去試下,點知d 魚皮餃都唔係好似雜誌講咁話好彈牙話係用魚肉做,真係唔覺,只係覺得冇什麼口感,食落去好似好散咁,咁翠華那些好食過佢,同埋我試過係超市買那些都好些過佢,至於個墨魚丸都幾彈牙同埋幾有墨魚味,但係碗河粉就好細碗呀,真係大酒樓那些碗仔少少呀!其實d 丸同餃都係total 五粒,d 粉都唔係好貴。俾我感覺佢仲貴過翠華,我成日都覺得收得貴唔緊要,只要好食就得,d 河粉好硬,一o舊o舊,唔好以為係同湯分了開所以致成,我都用湯浸了一陣先,都係咁呀!唔滑呀!
$29 (宵夜)