2019-07-07 88 浏览
系ig见过唔少人推介呢间铺头,今日终于有机会黎试下。今晚六点几黎到唔驶等位就入得,店铺唔大,当晚所见的食客大部分都系一家大细黎食,主要做街坊生意。一场黎到一定要试下佢地最出名的蜜汁叉烧,一上枱就比佢吸引住,色泽好靓,仲有少少㶶边,而且叉烧的肥瘦比例岩岩好,食落好淋身,配饭食一流唯一要挑剔既系蜜汁少左啲,甜味唔够。跟餐仲有碗无味精的住家老火汤,当晚的汤系老黄瓜赤小豆扁豆猪骨汤,碗汤落足料,仲可以解下烧味的油腻。另外我地仲叫左份例牌烧鸭,望落个皮烧得几靓,不过食落就唔够香同唔够脆,而且偏咸,相比起叉烧就失色不少。最后仲叫左碟冷盘,话梅凉瓜真系第一次食,凉瓜片好脆,但我觉得话梅味太重,无哂苦味,抢走左凉瓜本身的味道。

蜜汁叉烧皇套餐

梅子脆烧鸭