2018-08-12
最近,聽同事講新蒲崗有一間好好食的蒸氣火鍋專門店的海鮮,每日都係空運到香,而蟹亦係依到的招牌菜式之一。澳洲青年龍蝦:龍蝦每日都從澳洲來港,而老細亦會每日將最大最靚擺到鋪頭俾食客享用。龍蝦體積不但大,而且入口肉質彈牙,龍蝦膏亦十分多,蒸煮後保留鮮甜的味道。日本大元貝:聽講日本元貝已經很少出口到世界各地,所以老細應該有很大人脈才能把最靚既元貝運到香港俾我地食用。元貝絕對係king size,入口彈牙,元貝鮮甜,蒸煮後沒有縮水,真係日本貨色才有這種水準。紐西蘭聖子:有食開聖子既朋友都知,食聖子一定係食紐西蘭出產,因為這裡水溫溫和有充足微生物給聖子生長。聖子不但長大,而且肉身較厚,入口爽滑,唔會太硬。最後,這裡價錢公道,食才又每日空運到港,地方又大,真係一個朋友聯繫既好地方。