餐厅: 榮華南洋冰室
资讯:

返工Lunch Time去食,睇佢成个Menu,的确系几有南洋特色,即使佢卖嘅一啲睇Title其实似港式茶餐厅会有嘅食物例如常餐,但佢都加咗好多南洋风味入去。呢点系抵赞嘅!唔似出面有啲餐厅得个餐厅名有特色。系出面等位个阵见到门口贴住嘅海南鸡髀饭系超超超想食,佢张图好吸引⋯点知坐低冇晒油饭,本人觉得海南鸡饭系唔能够唔配油饭的⋯所以立马决定放弃,有点Sad,唯有下次再战。同事话呢间嘅猪颈肉都好食,因为想食啲有汁嘅饭,所以拣左咖哩猪颈肉饭。同事就拣咗炭烧香茅猪扒饭。咖哩猪颈肉饭 $72 ***佢个猪颈肉真系几特别,烧汁偏甜,有少少似瑞士汁,又唔会太漏,几好送饭,但佢猪颈肉质偏干身,我个人就喜欢肉质肥美有油香嘅肉多啲喇⋯而个咖哩我都觉得普通,一样系味道偏甜,都系嘅,南洋菜本身就系偏甜,咁讲佢其实几正宗。炭烧香茅猪扒 $58 ****我钟意呢个饭多啲!猪扒Juicy有油香,份量好足!虽然味道相对普通,但猪扒整得Juicy已经好好啦。今次真系隔离饭香!
返工Lunch Time去食,
睇佢成个Menu,的确系几有南洋特色,
即使佢卖嘅一啲睇Title
其实似港式茶餐厅会有嘅食物例如常餐,
但佢都加咗好多南洋风味入去。
呢点系抵赞嘅!唔似出面有啲餐厅得个餐厅名有特色。

系出面等位个阵
见到门口贴住嘅海南鸡髀饭系超超超想食,
佢张图好吸引⋯
点知坐低冇晒油饭,
本人觉得海南鸡饭系唔能够唔配油饭的⋯
所以立马决定放弃,有点Sad,唯有下次再战。

同事话呢间嘅猪颈肉都好食,
因为想食啲有汁嘅饭,
所以拣左咖哩猪颈肉饭
同事就拣咗炭烧香茅猪扒饭
咖哩猪颈肉饭
咖哩猪颈肉饭+炭烧香茅猪扒饭

咖哩猪颈肉饭 $72 ***
佢个猪颈肉真系几特别,
烧汁偏甜,有少少似瑞士汁,
又唔会太漏,几好送饭,
但佢猪颈肉质偏干身,
我个人就喜欢肉质肥美有油香嘅肉多啲喇⋯
而个咖哩我都觉得普通,
一样系味道偏甜,都系嘅,
南洋菜本身就系偏甜,
咁讲佢其实几正宗。

炭烧香茅猪扒 $58 ****
我钟意呢个饭多啲!
猪扒Juicy有油香,份量好足!
虽然味道相对普通,
但猪扒整得Juicy已经好好啦。
今次真系隔离饭香!

题外话/补充资料: 下次一定要试佢个海南鸡饭!
2021-10-05
等候时间
15 分钟 (堂食)
  • 炭烧香茅猪扒