餐厅: 大都烤鴨
资讯:

2018-03-21 1519 浏览
自从大家毕左业后,要约得齐人食饭都变左一件难事,由最初成日见,慢慢变到一个月,几个月,半年,到宜家一年先见到一次,虽然耐冇见,但友情依旧不变以前聚会约亲都系食放题,打边炉依啲任食既餐厅,贪佢咩都有得食,直至有朋友顶唔顺,提议今餐转转口味,转到黎食「大都烤鸭」「大都烤鸭」(半只)-一坐低就即刻叫左个招牌先,叫完过左一阵,就有个厨师走埋黎拎住只鸭同你讲,一阵就系切依只鸭既一半比我地食,鸭片得够大块,我地5个人,一人都食到两块左右,配料可以比多小小,太小配料搞到要就住就住咁夹,因为师傅片鸭既时候会片埋啲肥膏走,所以食落一啲都唔油,连埋配料一齐食会觉得好爽脆「野菌炒鸭丝」-野菌够入味,唔会过咸,可惜鸭丝太小,食到最后直头揾唔到鸭丝既踪影「醉鸡」-闻落去好香酒味,以为咁重酒味食落口会好苦,但系食落又唔苦,鸡肉够嫩滑,好味。「小笼包」-每次食小笼包都一定要好小心,个皮一穿左就大件事,小笼包皮够薄,汁略小,不过汁同肉都好鲜甜「松子鱼」-唔知鱼系咪炸定呢?叫完好快送到上台,可惜鱼肉一啲都唔脆,浪费左啲汁,汁甜酸度岩岩好而且汁够多,旧旧鱼肉都充满哂甜酸汁,用黎送饭食一流「黄金虾仁炒饭」-一送上台就闻到好
自从大家毕左业后,
要约得齐人食饭都变左一件难事,
由最初成日见,慢慢变到一个月,几个月,
半年,到宜家一年先见到一次,
虽然耐冇见,但友情依旧不变

以前聚会约亲都系食放题
打边炉依啲任食既餐厅,
贪佢咩都有得食,直至有朋友顶唔顺,
提议今餐转转口味,转到黎食「大都烤鸭」

「大都烤鸭」(半只)
-一坐低就即刻叫左个招牌先,
鸭片得够大块,我地5个人,
一人都食到两块左右,
配料可以比多小小,
太小配料搞到要就住就住咁夹,
因为师傅片鸭既时候会片埋啲肥膏走,
所以食落一啲都唔油,连埋配料一齐食会觉得好爽脆
「野菌炒鸭丝」
-野菌够入味,唔会过咸,
可惜鸭丝太小,食到最后直头揾唔到鸭丝既踪影
「醉鸡」
-闻落去好香酒味,以为咁重酒味食落口会好苦,
但系食落又唔苦,鸡肉够嫩滑,好味。
「小笼包」
-每次食小笼包都一定要好小心,
个皮一穿左就大件事,
小笼包皮够薄,汁略小,不过汁同肉都好鲜甜
「松子鱼」
-唔知鱼系咪炸定呢?叫完好快送到上台,
可惜鱼肉一啲都唔脆,浪费左啲汁,
汁甜酸度岩岩好
而且汁够多,
旧旧鱼肉都充满哂甜酸汁,用黎送饭食一流
「黄金虾仁炒饭」
-一送上台就闻到好香,
个饭用咸蛋黎炒,好惹味,
连埋放系上边既木鱼一齐食,
成个饭变到好香口,真系可以食十碗
「贝勒燕蕃薯」
-食甜品既时候,大家都比佢张图片吸引住,
我地谂住应该好似食反沙芋咁,送到上黎系超级热,
而且唔会太甜,上边啲糖唔会庶到蕃薯既甜味,
好想食完一旧到一旧👍🏻
醉鸡