2020-10-12
去長洲梗要食海鮮啦,嚟之前做咗啲功課,聽聞蘇波記幾好,咁咪去試吓囉~Book咗5:30,買咗啲海鮮去加工,另外再加咗啲餸,加加埋埋都有6個餸~第一道:粉絲瀨尿蝦第一次咁食瀨尿蝦,比想像中好味,瀨尿蝦新鮮,湯底清甜,最後啲湯都差啲俾我飲晒🙈 重點係飲完都唔會口渴,應該無味精🥳第二道:水煮牛未埋到嚟已經聞到佢嘅香味,牛肉勁鮮嫩,煮到剛剛好,而且好入味,底下仲有好多粗薯粉,夠晒煙韌,而且辣得好過癮~不過我本身唔食得辣,如果唔係我都會再食多碗😋第三道: 尖椒皮蛋又係第一次試嘅餸,碎上嘅尖椒加勁多嘅蒜蓉,整體上除咗加咗炒香咗嘅芝麻之外,仲有一層砂糖剛剛溶~ 而本身嘅醋汁嘅酸甜度剛剛好,再加埋少少甜味層次再豐富咗😙第四道:蒜蓉蒸開邊蝦本身我對蝦一般,所以我唔特別寫啦~但啲蝦好大隻同埋有膏,食落啖啖肉🤭第五道:涼拌魚皮本身我係麻麻地呢味菜,但聽到朋友話一定要試,所以就的起心肝試試佢,點知一試番唔到轉頭🙈,成碟差唔多我食晒🙈🙈🙈魚片切成細條,好好咬口,但味道好吸引,愈食愈上引,係我鐘意嘅醋汁味道,加埋蔥絲食好夾,搞到我好想外賣走🤪仲有其他好味嘅餸,但因為湊住個女影唔到相🤦🏻♀️呢度仲有個好處,有ike
第一道:粉絲瀨尿蝦
第二道:水煮牛
第三道: 尖椒皮蛋
第四道:蒜蓉蒸開邊蝦
本身我對蝦一般,所以我唔特別寫啦~
但啲蝦好大隻同埋有膏,食落啖啖肉🤭
第五道:涼拌魚皮
仲有其他好味嘅餸,但因為湊住個女影唔到相🤦🏻♀️
呢度仲有個好處,有ikea BB櫈,帶埋個女嚟食嘢最緊要有BB櫈🤣