2020-11-12 58 浏览
早排聽友人講,原本在旺角的cafe最近在觀塘開了分店,但因為疫情關係,一直都不敢出外用餐,幸好最近疫情有好轉,終於下定決心約友人去試試在觀塘的分店。cafe 座落在觀塘的工業區,一上到去門口,第一時間要穿上鞋套,量體溫及用搓手液潔淨雙手,之後便會被帶到餐廳內就座。餐廳地方很大很開揚,而枱與枱之間亦有膠板作阻隔,給人感覺潔淨衛生一坐下,店員立即說明是用QR Code落單,非常方便。餐牌入面有好多選擇,但由於我有選擇困難症,最後便與友人選擇了二人套餐,二人套餐已包括餐湯沙律主菜及飲品,我還另加了小食拼盤過過口癮落單後10分鐘左右,餐湯及沙律由店員送上,餐湯係南瓜忌廉湯,一飲落去,充滿淡淡的南瓜味,入面還有些南瓜溶,非常足料,沙律亦好新鮮我們另加了$28 的小食拼盤,當中的脆薯造型特別,食落脆口主菜就要了日式青蟹籽藍青口芥末忌廉扁意粉,通常蟹籽都係橙色既,但依到的蟹籽竟然係青色的,食落去,意粉除左有淡淡忌廉味外,仲有些芥末味,令整碟意粉帶來些清新既感覺,頓時為整碟意粉解膩。之後仲叫左個西班牙烤豬肋骨豬肋骨好易會overcook 導致肉質會太韌太硬,但依到煮得岩岩好,食落軟諗的,配搭燒烤醬一齊

一坐下,店員立即說明是用QR Code落單,非常方便。

我們另加了$28 的小食拼盤,當中的脆薯造型特別,食落脆口

之後仲叫左個西班牙烤豬肋骨

豬肋骨好易會overcook 導致肉質會太韌太硬,但依到煮得岩岩好,食落軟諗的,配搭燒烤醬一齊食非常之夾而且用了薯蓉做底部,同豬肋骨一齊食亦都好夾,好好食

食完啲咁濃味既食物,最好就梗係整番杯花茶解下膩啦,友人叫左杯藍花皇家伯爵荔枝紅茶,茶入面有不少花瓣和其他材料,味道濃郁,整體賣相亦都很好

我就叫左杯蜂蜜柑桔檸檬梳打,而飲品亦沒有加太多的糖,只靠蜂蜜的甜令飲落去好清新,好舒服