2010-09-28 18 浏览
車品品的用心,可見之於其對素食者的細心招待提供素麵之餘,還提供素食專用餐具,以免餐具沾到腥葷呢份細心真係令人為之動容.以車仔麵,碗仔翅一類小食來說,車品品的等候食物時間的確偏高大眾對車仔麵嘅期望係,前面個客未叫完餸,淥麵嗰位仁兄已經問緊下一位要乜嘢麵.又因此,車品品索性喺太多客時豎個牌出嚟控制人流,叫你轉頭再嚟無話好似一般"人氣"食店咁,三十度熱辣辣由啲客喺條街到排隊仲要條龍越長越好,做埋免費宣傳.車品品,真的很有品環境是十分乾淨整潔的,座位有點窄,部份枱要人客提高腳先可以擒到入去坐.招呼親切,我order大雜麵走湯咖喱撈,老闆會示意碗麵會幾辣ok,從善如流改要湯中辣,結果一點都不辣,但還是感激老闆提醒食物又如何呢?其實很久以前有嚟過,知道這裡的食物是偏淡的當日我點了大雜麵,我認為牛柏葉,水魷,芝士腸呢啲由於是外面交貨來,你到任何一間車仔麵檔都是差不多味的要試到一家車仔麵水準,最基本就要試試它的牛腩,大腸,冬菇等自製食物大雜麵不包牛腩,只有牛筋,炆得夠淋夠入味,大腸則是above average之作.若果計算埋佢哋無用味精,那就很了不起了.除了這兩樣,車品品的白魚肉亦值得一讚,最喜歡他
車品品的用心,可見之於其對素食者的細心招待
提供素麵之餘,還提供素食專用餐具,以免餐具沾到腥葷
呢份細心真係令人為之動容.

以車仔麵,碗仔翅一類小食來說,車品品的等候食物時間的確偏高
無話好似一般"人氣"食店咁,三十度熱辣辣由啲客喺條街到排隊
仲要條龍越長越好,做埋免費宣傳.車品品,真的很有品

環境是十分乾淨整潔的,
座位有點窄,部份枱要人客提高腳先可以擒到入去坐.

食物又如何呢?其實很久以前有嚟過,知道這裡的食物是偏淡的
當日我點了大雜麵,我認為牛柏葉,水魷,芝士腸呢啲
由於是外面交貨來,你到任何一間車仔麵檔都是差不多味的
若果計算埋佢哋無用味精,那就很了不起了.
除了這兩樣,車品品的白魚肉亦值得一讚,最喜歡他有淡淡的陳皮味
那應該是自製的.下回可以試試它的生菜魚肉

見到車品品有賣炸地寶魚皮,湯底也該有下地寶魚乾吧,
這就不難解釋為何沒下味精湯也會鮮甜了!
不過,伊麵底是有點兒出事,不知車品品用那一牌子的伊麵,
完全沒嚼勁,再加上湯底頗淡,吃了兩淡就吃不下了
又因為碗太細而餸太多,額外所加的咖喱汁根本流不到麵那裡去.
以其湯底的清淡程度而言,我認為只適合配淨餸

我認為,在車品品要order車仔麵,避開那些牛柏葉,水魷魚就好.
燕皮餃好似幾吸引,下次可以試試
2010-09-26