2022-05-13 373 浏览
喺屋企自己蒸海鲜就食得多,喺餐厅食真系第一次! 喺openrice见到呢间餐厅价钱唔算贵,而且喺铜锣湾咁方便,就试下有几咁鲜味啦~环境舒适,枱与枱之间算系阔落,坐得耐都唔怕。餐牌有几款套餐选择,或者可以单选海鲜,而我哋2人就拣咗$439𠮶套餐,一共10款食物。首先店员会为客人用蒸气消毒餐具同埋逐一介绍枱面上嘅海鲜,然后换水准备蒸海鲜luuu。店员会将每样海鲜分开整,食完一款先蒸另一款,咁样可以唔使食得咁急又可以保持鲜味!刀具贝同月亮贝多汁鲜甜,尤其是月亮贝!!!千祈唔好点酱油食,因为真系好甜~.珍珠蚝偏海水味,蚝味极浓,而越南大虎虾膏超多,肉质弹牙.鲍鱼偏腍身,甜度十足.店员话全部都系野生海鲜,的确食野生青口时真系感受到! 青口充满海水味,而且超级甜。食完以上嘅前菜,重头戏嘅龙虾、馒头蟹同埋黄奄蟹终于出场啦!店员将龙虾蒸得啱啱好,一拆就可以原只肉剥出来食,好过瘾呀~而馒头蟹虽然肉唔算多,但胜在蟹膏超鲜甜,入口即溶。黄奄蟹就较为多肉,偏海水味重,但绝对冇死咸味,好味。.食完海鲜,店员会帮忙烹煮蔬菜同埋猪骨粥,为呢餐画上句号,。总括而言,咁多样海鲜,全程又有人服务,呢个价钱真系抵过喺屋企食

珍珠蚝偏海水味,蚝味极浓,而越南大虎虾膏超多,肉质弹牙
鲍鱼偏腍身,甜度十足

食完以上嘅前菜,重头戏嘅龙虾、馒头蟹同埋黄奄蟹终于出场啦!

店员将龙虾蒸得啱啱好,一拆就可以原只肉剥出来食,好过瘾呀~

食完海鲜,店员会帮忙烹煮蔬菜同埋猪骨粥,为呢餐画上句号,。总括而言,咁多样海鲜,全程又有人服务,呢个价钱真系抵过喺屋企食。
用餐时段