2023-05-23
為咗就科學園返工嘅朋友,今次就嚟咗呢邊覓食,本來以為得頹canteen,點知俾我搵到呢間精緻中菜😋💡 蒜蓉香辣鳳爪 & 口水彈蛋前菜當然要搵啲酸酸辣辣嘅嘢開下胃,鳳爪去咗骨,好方便就咁食,酸辣汁加埋蒜夠晒開胃!口水彈蛋用咗鵪鶉蛋,口水汁偏辣但惹味,加上花生提昇口感層次,賣相仲好可愛添~💡 牛油果蝦春卷 $48牛油果唔會太膩,蝦肉都爽彈,兩者味道同質感都相輔相成。牛油果令蝦味更香更出,蝦肉嘅彈牙都彌補返牛油果軟綿綿嘅質感,擺咗一陣都仲夠熱係一大加分位!💡 氣鍋雞 (湯) $78以茶壺嘅形式上菜,好有創意,同時功能上都可以維持湯嘅溫度,仲唔怕有咩湯渣。味道係清清地嘅椰子雞湯,配埋其他野食,偶爾飲返啖有種清潤去膩嘅感覺~💡爆汁乳鴿 $36講起粵菜,點少得乳鴿,上碟時剛剛炸好,外皮冇再滲油,又留得住肉汁,肉質唔柴,調味適中。餐廳貼心咁提供手套,唔怕食到好狼狽。💡 烈焰菠蘿炒飯 $128冇花冇假真係一個菠蘿🍍,上枱時店員仲要點火,令到成個菠蘿火花飛舞。入面藏住瑤柱蛋白炒飯,仲有菠蘿好自然嘅甜味,入面仲要真係有菠蘿肉可以刮嚟食~💡 避風塘軟殼蟹 $108 & 松露懶人雞(半隻) & 求其芥蘭 $6
💡 蒜蓉香辣鳳爪 & 口水彈蛋
💡 牛油果蝦春卷 $48
💡 氣鍋雞 (湯) $78
💡爆汁乳鴿 $36
💡 烈焰菠蘿炒飯 $128
💡 避風塘軟殼蟹 $108 & 松露懶人雞(半隻) & 求其芥蘭 $68
避風塘軟殼蟹炸蒜滿佈,偏辣但正中我口味,避風塘真係辣辣地先過癮,呢度軟殼蟹冇斬兩截,一大舊咁咋🦀,咬落去先夠口感。黑松露香氣撲鼻,雞肉口感嫩滑,外皮都燒得香脆,油脂好似包住晒黑松露嘅味道咁。芥蘭好有心機𠝹咗花,一啲都唔求其,味道上仲係好稱職嘅配角。味道上唔搶戲,但有薑味。緩和返其他濃味菜式。
💡貓山王榴連 $49 & BB雞 $49
賣相精緻,榴連味豐富,口感好似布甸,絕對係一道好考功夫嘅甜品,打卡一流。雞仔真係太可愛了,一打開就係流心,食個陣小心啲。奶黃醬好味,又香又濃,甜甜地作為甜品收尾。但令我驚喜係個包,唔會太實,仔細食仲有麵包個種甜味,所以食完唔會好似平時咁超飽。
💡 冷泡茶 白桃烏龍 $28 & 瑰麗堂煌 $28
本來就有熱茶飲,但夏天又會想飲凍飲。白桃烏龍桃味清香,瑰麗堂煌荔枝味香到扭開蓋就聞到,茶底唔會因為浸耐咗變得太濃。