2023-04-26
今次一反傳統同班朋友唔食pizza、西餐,一齊去中菜都幾有趣。因為個樣太細個,侍應一度覺得有啲疑惑,都幾搞笑。💡片皮鴨深海大龍躉宴 $1,688 (6位用)1️⃣京式片皮鴨 (一隻) 燒好之後,侍應會拎全隻鴨俾我哋睇,就返入去切片。上枱個陣,有一個蒸籠熱住個皮,一碟配料,只有甜醬、京蔥同青瓜。仲有一碟片皮鴨,一直以為仲會上多一碟,點知就成隻片皮鴨就係得眼前咁多,講真幾失望......我本身係諗可能套餐仲有其他菜式,所以片皮鴨份量先唔算太多,點知睇返menu明明就有寫住(一隻),後來先知原來其他部份拎咗去做鴨肉生菜包。感覺有少少失望,明明隻鴨燒得唔錯,變做肉碎炒有啲可惜,同埋本身好期待有成隻鴨可以包住食,結果每人食得幾塊,當然都明要留肚食其他菜式啦。講返多少少味道先,鴨肉燒得好香,唔會太油,搭住醬同配料食好好味。2️⃣金沙大蝦球以蛋黃金沙炒,真係好邪惡的說,蝦球質素都唔錯,咬落好彈牙。重口味嘅關係,本身都預一人一隻,所以剛剛好。3️⃣黑松露碧綠炒帶子花枝 & 4️⃣金鑽海皇羹黑松露味唔算好出,不過帶子花枝夠彈牙,都幾好食。本身唔鍾意羹,所以我就冇特別食。5️⃣紅棗雲耳蒸龍躉斑頭腩紅棗味唔係好明顯,龍躉腩真係
💡片皮鴨深海大龍躉宴 $1,688 (6位用)
1️⃣京式片皮鴨 (一隻)
2️⃣金沙大蝦球
3️⃣黑松露碧綠炒帶子花枝 & 4️⃣金鑽海皇羹
5️⃣紅棗雲耳蒸龍躉斑頭腩
紅棗味唔係好明顯,龍躉腩真係好滑,好原汁原味嘅卞中鮮魚味~
6️⃣鴨鬆生菜包 & 7️⃣鮮百合薏米浸翡翠
終於搵返片皮鴨消失的鴨肉,不過講真我哋會想以片皮鴨方式食多啲。感覺同平時泰式生菜包唔算太大分別,係比豬肉嘅多一陣鴨油香。好少見薏米會咁呈現,成件事都幾養生,又多一碟菜食下都唔錯。
8️⃣客家紅蔥油雞 & 9️⃣蛋白富豪炒飯 & 🔟美點雙輝
油雞好滑好嫩,唔只有青蔥,仲有洋蔥放面,所以上枱就好香。蛋白富豪炒飯正正常常啦,有個飯都係幾開心。美點雙輝係一啲中式炸物作為甜品,有合桃酥同豆沙酥,真係剛剛炸起,有啲熱,不過真係好香口。
💡上湯波士頓龍蝦伊麵 $298
龍蝦都算有啲份量,咬落好彈牙。伊麵都不過不失,一上就好香,調味都唔錯。
整體都不錯,仲見到有海景位,唔知洗唔洗特別預訂,不過都幾夠食。撇開片皮鴨有啲無奈之外,菜式味道同份量都唔錯,下次會試試飲茶。