Eliza Yeung H.W.
【食好西】CP值高嘅港式鐵板燒餐廳🍴❤️
Eliza Yeung H.W.
2022-11-04
关注

前幾日就去咗灣仔嘅一間主打港式西餐嘅餐廳🍴 食物種類都唔少㗎,大家可以選擇鐵板扒🥩、漢堡🍔同熱狗🌭,仲可以加錢要小食,價錢親民又抵食,而且味道都唔差架!

今次就叫左兩個鐵板扒套餐🥩🥩叫到成枱都係嘢食,食到勁飽,都係二百幾蚊咋!🤤😋套餐嘅前菜及配菜都好吸引,加6蚊就可以upgrade嘢飲,要凍朱古力雪山👍🏻🧋

頭盆

是日煮藍青口
青口肉質嫩滑無渣又Juicy,味道鮮甜且充滿清新嘅海洋味,餐廳用了白酒去煮青口,令到味道更加鮮甜美味❤️

加拿大海蝦🦐🍤
第一次見鐵板餐廳嘅前菜有凍蝦食,冰凍海蝦嘅味道比較鮮甜,肉質比較光滑細嫩,食落去嘅口感非常爽口🦐🍤一啲都唔會太霉👍🏻

主菜

Mundi 牛柳🥩🥩 $91
大大塊嘅牛柳有兩塊,牛柳係各個牛部位中最軟嫩和最瘦的部分,油花比較少,食落去嘅肉質軟腍,肉汁亦豐富🥩五成熟加上鐵板嘅餘溫 就熟得啱啱好,牛柳底下仲有紅蘿蔔、椰菜花、粟米及豆角等等配菜🌽🥕🥦

美國安格斯封門柳🥩🥩 $88
封門柳係成隻牛,肉味最濃的一部分,同時脂肪不多,食落去肉質都比較嫩滑,肉味都比較濃郁
,重點冇諗過$88都可以食到封門柳🤭🤭

配菜

薯條(黑松茸)+$3
外脆內香軟嘅薯條🍟,再配上黑松茸醬汁,份量又多👍🏻真係好惹味😋😋
作為配菜來講都真係性價比高,出面普通餐廳一個黑松露薯條至少都要$40或以上,呢一度跟餐只要加$3

嵐味炸薯格 +$3
我最愛就係食薯格❤️ 用薯仔製成薯蓉,經調味後調整成格仔形狀再油炸,炸到外面香脆入面係香滑嘅薯蓉😂

飲品
凍朱古力雪山+$6 🍦🍫🥛
最開心就係見到朱古力上厚厚嘅cream🍦🍦 超級邪惡,再配上冰凍嘅朱古力😋好滿足呀!

餐廳都設有調味料Bar,我哋可以按個人喜好去選擇自己喜歡的醬汁❤️超方便又周到👍🏻
赞好
检举