2024-07-21
同男朋友慶祝特別日子,所以刻意搵間西餐廳浪漫一下💕網上見到呢間位於銅鑼灣【Gaijin】環境氣氛好唔錯🍴✨寧靜、高級既氛圍,配上柔和既燈光,舒適又有情調🫶🏻我地揀左二人套餐,價錢係$568 +10% service charge,性價比相當高呢!✿ Starter ✿❥ 香煎法國鴨肝配梅酒蘋果鴨肝好有水準,煎到外脆內嫩,岩岩好,有入口即溶既感覺🥰配埋梅酒蘋果,平衡返油膩感~✿ Salad ✿❥ 暖鮮蝦柚子沙律比想像中大份😚有3隻爽口彈牙既鮮蝦🥰沙律配上酸酸甜甜既沙律醬同意大利黑醋,仲有清甜既柚子肉,好清新開胃🫶🏻✨✿ Soup ✿❥ 雜菜湯 + 忌廉湯可以揀2碗餐湯~雜菜湯酸甜醒胃!忌廉湯質地比較濃稠,味道濃郁creamy🤩✿ Main Course ✿❥ 慢煮西班牙黑毛豬鞍配帶子呢碟菜超高質!豬鞍燒得好靚,面頭有少少焦香❤️以慢煮方式,保留到肉汁,食落口夠juicy!肉質厚身而粉嫩💖好易切得開,一d韌既感覺都冇👍伴碟既燒汁同豬鞍味道都好夾😋另外仲配上兩粒帶子,好厚身,食落爽口彈牙🥰✿ Pasta ✿❥ 直通粉配煙三文魚風乾蕃茄露笋煙三文魚卷成玫瑰花狀🌹賣相好靚☺️💕入口煙燻香味濃,食落充
網上見到呢間位於銅鑼灣【Gaijin】環境氣氛好唔錯🍴✨
寧靜、高級既氛圍,配上柔和既燈光,舒適又有情調🫶🏻
✿ Starter ✿
❥ 香煎法國鴨肝配梅酒蘋果
✿ Salad ✿
❥ 暖鮮蝦柚子沙律
比想像中大份😚有3隻爽口彈牙既鮮蝦🥰
✿ Soup ✿
❥ 雜菜湯 + 忌廉湯
可以揀2碗餐湯~
雜菜湯酸甜醒胃!
忌廉湯質地比較濃稠,味道濃郁creamy🤩
✿ Main Course ✿
❥ 慢煮西班牙黑毛豬鞍配帶子
呢碟菜超高質!豬鞍燒得好靚,面頭有少少焦香❤️
以慢煮方式,保留到肉汁,食落口夠juicy!
肉質厚身而粉嫩💖好易切得開,一d韌既感覺都冇👍
伴碟既燒汁同豬鞍味道都好夾😋
另外仲配上兩粒帶子,好厚身,食落爽口彈牙🥰
✿ Pasta ✿
❥ 直通粉配煙三文魚風乾蕃茄露笋
煙三文魚卷成玫瑰花狀🌹賣相好靚☺️💕
入口煙燻香味濃,食落充滿鹹香~
直通粉煙韌彈牙🤩另外仲有爽脆既露笋同蕃茄乾做伴菜💚口感唔錯👍🏻
✿ Dessert ✿
❥ 心太軟配雪糕
心太軟表皮脆脆地,一切開暖笠笠既朱古力醬慢慢流出,做到流心效果🍫💕
配埋軟滑既雲呢拿雪糕,冷熱交融,好食🤤🍦
✿ Drinks ✿
❥ 青瓜薄荷梳打
❥ 藍天梳打
兩杯飲品都有漸變效果🌈好靚呢!
前者帶有淡淡既青瓜香氣🥒好refreshing!
後者加入左寒天,好好咬口🫶🏻✨