刚开始认识「椰子鸡火锅」系喺大陆,原来慢慢呢股热潮已经杀到嚟香港~入到「四季文昌」不自觉就「哗~」咗出嚟,因为上楼梯就见到一个大书柜,抬头望仲有几盏复古吊灯,成个感觉好复古、好有书卷味,唔讲已经入咗一间cafe。然后行到上去,原来好好好大间下,但六点几去到,D员工仲多过客,开始滴汗!(但其实7点几走都仲未坐满半个场)我地三个人去食,叫咗一个398蚊嘅「2人份竹笙椰子鸡套餐」,份量岩岩好。先睇汤底,真系好清,咁样望好似无乜料到。鸡嘅份量都ok~而且每张台会有一个小沙漏,帮客人计下个鸡煮几耐食得,汤底几清甜、几好饮。份量好少好少,完全可以秒杀。呢份小食可以话系败笔,唔开胃都算,甜味好怪,配搭好唔掂,真心唔好食,可以用「劣」字嚟形容。建议可以转提供酸萝卜、酸辣青瓜,醒胃好多!不过不失,唔会话有乜惊喜。到底系唔系日本直送真系无从判断,但其实D菜又唔洗成棵上,可以切下个头变返一片片菜,易食好多!正常肥牛一碟,no comment。个套餐仲包一个「一级腊味芋头煲仔饭」,细细地一个,但其实食到最后个饭已经唔系好食得落,味道正常,但唔会有食过返寻味嘅感觉。纯粹为解渴,但$38一个有点贵。食物质素总概而

先睇汤底,真系好清,咁样望好似无乜料到。
原味椰子鸡(一只)
三文鱼拼甜虾刺身
份量好少好少,完全可以秒杀。
蜜汁糖莲藕
手打墨鱼滑
不过不失,唔会话有乜惊喜。
日本产地直送野菜篮
美国肥牛
正常肥牛一碟,no comment。

四季文昌椰皇同椰青
纯粹为解渴,但$38一个有点贵。

食物质素总概而言,除咗椰子鸡之外,无乜值得留恋。但火锅汤底本身味道清甜,需要加汤嘅时候,职员只系会帮你加清水落去,令汤底更淡,如果可以转加椰子水落去会加分好多。