2020-02-23 60 浏览
较早之前同朋友去咗旺角银城嘅日本餐厅食饭,环境舒适,同朋友吃饭倾吓计几啱心。当晚我吃左个自选丼饭,拣咗玉子蛋、北寄贝、油甘鱼、帆立贝和海胆,丼饭砌得十分整齐,刺身食落去都新鲜,海胆嘅份量很多,又甜美。配搭蟹子青瓜沙律,爽脆清甜。至于朋友就食蒲烧鳗鱼定食,原条烧鳗鱼上碟「噢」左咀,配搭溏心蛋、白饭同味噌汤,都系$118,非常抵食呀!烧鳗鱼嘅肉质好厚,食落啖啖肉,最重要系骨丝被挑得干净,入口滑身很多啊!厚烧鳗鱼玉子,呢个我觉得系必食呀!玉子滑嘟嘟,卷着厚厚嘅鳗鱼肉,香滑可口。芝士年糕,年糕表层炸得金黄香脆,咬一口,芝士即时流出来,很甘香啊。和风柚子鸡翼,鸡翼先炸过,皮脆肉嫩,再用柚子酱淋在鸡翼上,酸甜香嫩。食饱饭紧要来个甜品先满足嘅,心太软配抹茶雪糕,样子同一般见到嘅心太软有点不同,但流心朱古力够浓郁,不太过甜。整体来讲,呢间餐厅嘅食物都ok,在旺角区价钱亦唔太贵,欣赏的!

自选丼饭
自选丼饭