2019-09-12
朋友想食火鍋,周圍搵有咩選擇,知道呢間係深圳好出名嘅台式火鍋黎左,即管試試。門口有「仙氣」,有煙,係幾吸引人影相同video。朋友6點半就到拎位,佢會留你電話,就黎有位會打俾你。門口有茶同小食招待下,又幾貼心,知道大家會餓。出面睇以為好細,入到去係好靚。少暗嘅環境,營造一種高檔次嘅感覺。每人指定係要另加19元係醬油白飯生果區,有啲味道都幾特別,可以試下。叫左鴛鴦鍋,紅顏同花膠湯底,可以免費追加鴨血、豆腐,佢寫可以拎回家呢。因為我地食過台灣火鍋,都喜歡台灣個種豆腐,呢度嘅豆腐係皺啲,無咁好味,豬紅還可以,不過唔會有想狂追加嘅情況。先試湯底,花膠湯底係足料,味道偏濃,店員提我地要經常攪下,以免痴底。而麻辣湯底,唔算死麻,算係溫和。先上嘅係加拿大松板肉,98元,上枱個陣大家都覺得好靚,肉夠簿,唔駛等好耐食得,記得落湯後要主動整散佢,佢都幾實,如果唔係有啲位會唔熟。肉唔錯,有啲似豬頸肉。牛板腱,118元,佢看似整舊都係,其實下面係菜,唔算好多,類似係超市買一盒。味道還好,牛肉唔算重。蝦滑,68元,呢個唔錯,攪得均匀,味道吸左小小湯夠味。店員好好,幫我地整。呢個時蔬拼盤,138元,真係好大盤,上
呢個時蔬拼盤,138元,真係好大盤,上枱個刻嚇親。食菜都食得我地4個好飽,算新鮮,同埋簿片,容易可以好快食得。
丸類拼盤,108元,有豬,魚,蝦,每樣3粒,我有食到蝦滑同蝦丸,感覺兩者味道相似,只係丸比較實同滑小小。
中間有出過沙冰,由於唔太令我地想話繼續食。呢個梅子果凍係送,果凍係茶,呢個反而幾好。
整體還好,環境係幫左好多。單點火鍋價錢算係合理,我地每人都係250元內。不過唔算係好好食,食物上質素好啲會係好好。只能講佢感覺好似台灣,但未能比得上真正。