🔸淡路岛喺日本有「食材宝库」嘅美名🥰由海鲜,牛肉,水果,甚至到洋葱都有与别不同嘅特色。咁如果一餐厨师发办系主打淡路风味,会有咩唔同呢?🤩我感受到嘅系,除咗基本刺身寿司呢啲之外,今次食到嘅炸物,煮物,烧物等等嘅料理手法都更加全面,唔会比鱼生抢晒射光灯,而师傅善于利用一啲小变化去突显食材个性,都系令人大拍手掌👏🏻🔶~松~ 夕食 $2200🔶▪️季节前菜▪️季节刺身▪️清汤▪️珍品▪️蒸/煮物▪️手握寿司8贯▪️卷物▪️烧物/炸物▪️玉子烧▪️面豉汤▪️季节果物🔸前菜已经感受到个料理全面性,有个海胆杯捞咗蚬水微甜口感佳👍🏻最大惊喜系有个炸仓鱼肉质十分嫰滑,外脆内软❤️🔸刺身一次过嚟,摆盘靓,色香味俱全。车海老嘅鲜甜程度算系我人生食过数一数二😍咁拖罗唔洗多讲系好肥美嘅,但一定要提有个好特别嘅笠子刺身(港称石九公),肉质细腻又弹牙,印象深刻😎🔸鳢鱼汤都比较少饮到,其实系门鳝。十分清甜,巧妙咁安排喺食完刺身之后清一清肠胃再继续迎接之后嘅料理👍🏻🔸之后接住落炸目光鱼同慢煮熊本和牛。和牛外面有微焦香但入面仲系粉红色,火喉拿捏就系劲🔥但炸目光鱼系更有惊喜,佢有啲似炸九肚鱼咁热辣辣连细骨入口一齐食,味道浓又香👏🏻🔸慢煮四国鲍鱼系

🔶~松~ 夕食 $2200🔶
▪️烧物/炸物
▪️玉子烧
▪️面豉汤
▪️季节果物

🔸慢煮四国鲍鱼系我全餐最爱之一🤤首先我未食过鲍鱼可以烹调到咁软身嘅口感,其次系佢用鲍鱼膏整咗个汁调味锦上添花好正❤️

🔸手握寿司部分可以欣赏师傅强劲嘅手艺。稀有青柳贝同赤贝有啲似,但有更强烈海水香气;然后人生第一次食濑尿虾寿司好多虾膏一流;海胆系北海道马粪胆,浓厚甘甜,回甘强😋

🔸玉子烧系用咗兵库县嘅日本鸡蛋王者,蛋香完胜平时食到嘅玉子烧❤️然后好钟意佢最尾系用日本时令生果埋尾,比起用甜品,更加解腻同舒服,哈密瓜大爱🤤

🔸服务系满分,好到不能再好 (但无加一)