虽然以下介绍嘅呢一间餐厅系以台式为主题,但作为香港90一代的我,唔知点解系写呢一篇食评之前突然谂起李克勤呢一首歌,顿时我个心头里面充满着以前读书返学嘅回忆😊🎶⋯⋯这校园 这班房 这走廊 这礼堂告别时 是我心的家乡到未来 那一方 人飘泊 路茫茫仍然在这里找到一点点光⋯⋯🎵回忆总是美好的,相信唔会有人反对🥳 继观塘「小时光」之后,有多一间以台湾校园为主题嘅餐厅。其实骤眼睇,尖沙咀「小食堂」嘅格调同观塘「小时光」系如出一辙。不论系装修、布置、餐牌食物以及经营方式接近一样(唔知佢哋系唔系同一个集团🤨)餐厅位置喺美丽华商场2楼电动楼梯旁边,所以其实以商场来算,位置唔系一个经营零售店铺的间隔,但系食肆黎计就可以地尽其用🤓我哋𠮶日拣咗一个近玻璃拦河嘅枱嚟坐,可以见到佢哋嘅装修同摆设都系模仿台湾嘅校园🥶🆗麻酱干面套餐:女朋友点左呢个套餐但真系笑到我GAP GAP声😂😂 因为佢自己都估唔到原来系食得咁清淡(对比我嘅套餐😆)✅台南盐水意面套餐:其实大家一齐睇餐牌都知,佢呢一个套餐系包含好多款嘅食材,每一款嘅食物都有若干件,感觉满满的☺️基于呢一间「小食糖」系食环境多过食食物😂,本人认为呢一个价钱来讲食物嘅质

🎶⋯⋯
这校园 这班房 这走廊 这礼堂
告别时 是我心的家乡
到未来 那一方 人飘泊 路茫茫
仍然在这里找到一点点光
⋯⋯🎵

基于呢一间「小食糖」系食环境多过食食物😂,本人认为呢一个价钱来讲食物嘅质量同埋质素都是可以接受👍🏽 人流方面,虽然我哋系礼拜日嘅午市嚟食,但系餐厅都有很多吉位,小情侣们来开尖沙咀行街嘅话可以来食下野chill下😊

最后,鉴于呢一间餐厅系自助回收,所以公平讲句,我会评佢哋嘅服务为2分😎

——————————
食物质素:7/10
环境卫生:8/10
舒适度:7/10
服务:2/10
性价比:6/10
总评分:6/10
——————————
#foodblogger #foodlover #foodie #hkfoodie #相机食先 #尖沙咀
2019-03-24
用餐时段