2022-05-26 2612 浏览
之前老婆试过台式嘅芋泥吐司,就大赞好食,有机会都想再试吓,无问题,开声叫到,咁啱今次入到去元朗一带行山,就可以趁行完可以顺道晌元朗嘅「罗东肉焿番」买外卖,当埋晚餐,点知有呢间嘢?咪就喺之前所试芋泥吐司嘅「你妳」时,店员介绍佢哋仲有家「姊妹店」晌元朗,即喺「罗东肉焿番」嘞。 旁晚去到,见啱啱开番闸,原来刚才晏昼出咗啲状况,落咗一阵闸,咁我都算好彩,唔使摸门钉。而店内刚好未有客,所以,我落单后都好快有得拎,否则,店员话周末都有几多人买外卖,连埋堂食,可能都要等上十多廿分钟。 环境装修都几骨子,墙上有有少少挂饰,以及店铺少少历史及由来。罗东其实喺晌宜兰县内一个小镇,小弟都到访过,不过已经喺2013年嘅事,当时由在地嘅台北老友带小弟周围逛,到访罗东钻嘅「林业文化园区」,冬山乡嘅「国立传统艺术中心」,晏昼就试试人气店嘅「林业肉羹」,一尝肉羹米、肉羹面,而晚上佢就带我哋去佢心中私密路边小店「肉粽李」食香菇肉粽,品尝香菇汤。至于食物嘅选择,有招牌套餐、饭面类、焿汤类,以及多款夜市小人食。此外,除垫肚嘅主食之外,仲有招牌嘅铁板吐司、台式蛋饼、芋圆系列、台式饮品……等等,种类、选择都非常之多。 仲有一款
仲有一款「罗东二人套餐」,包咗3客主食、2客蔬菜汤品、3款小食、2杯饮品,性价比非常高,只可惜主食无吐司可拣,而吐司喺此行目标物。
食物嘅定价本身都已经唔贵,仲要有外卖自取优惠,$100俾个全单9折,$200就俾个全单8折,所以,不其然会叫多少少嘢。
最后,嗌咗满满嘅一大袋嘢,有吐司、有干拌面、有综合丸汤、有嘢饮、有甜品,夹夹埋埋都唔使两嚿,食完饱到上心口
。
肉松芋泥吐司 $42

本来都想试紫薯口味,但无咗,咁芋泥都OK。一如过往,一啲都无欺场,睇都睇得见厚厚嘅芋泥搭上大量肉松夹晌吐司中间,而吐司亦烘焙过,否则都唔叫吐司啦。拎上手感觉份外坠手,非常足料,一大口咬落去,吐司本身有点脆口,芋泥又粉又绵,芋头味浓郁,而肉松吊出丝丝咸香味,出奇地搭配。
2号干拌面餐 $67

我就觉得啲一个人嘅套餐抵食啲,所以,拣咗个2号餐,因为干拌面面都比较少食,而套餐包括1客综合丸汤、1份干拌面及1杯餐饮,而拣冬瓜茶喺俾老婆饮嘅,热饮佢啱啲,小弟就散点1杯珍珠奶茶俾自己。
2号干拌面餐
综合丸汤

一客有2粒花枝丸及1粒香菇贡丸,汤底就喺简简单单嘅清汤。啲花枝丸唔喺港式鱼蛋𠮶种弹牙,但墨鱼味好强,仲刻意加啲墨鱼粒粒;香菇贡丸都爽弹好食,既有肉香,亦有菇香。
干拌面

咪睇佢好似细细盒,食起嚟份量都几多,餐牌就写明面条喺手工面条,比较粗身,入口有韧劲,将啲肉燥、豆卜丝跟面条拌匀,立时面条都变得油香,惹味非常。
古早冬瓜茶

冬瓜茶可拣冻或热,茶底清彻,入口唔会太甜,有一份滋润感,润喉解腻。
古早冬瓜茶
招牌珍珠奶茶 $32

既打正旗号嘅台式餐厅,拣珍珠奶茶喺极稳阵之选。奶茶大大杯,珍珠亦俾得非常多,好似啜极都有咁,最紧要喺烟韧有咬口,最怕喺熟唔透,或煮过笼;奶茶亦好唔错,茶底醇厚芳香,甜度适中。
招牌珍珠奶茶
仙草芋圆3号 $36

睇名都知,就喺有仙草、芋圆,仲加埋波霸珍珠同爆珠,装到满满劲大碗,可以讲两个人都够晒食。仙草非常滑溜,芋圆咬口有韧劲,珍珠QQ,啲爆珠老婆就觉得最得意,咬开啲汁有阵阵荔枝味,而啲糖水又唔会话太甜,食埋个甜品就超满足。
仙草芋圆3号
几款食物都好唔错,而个肉松芋泥吐司仍保持一买水准,亦无将货就价,所以,晌依家风雨飘摇嘅日子,都仲屹立依然,自有一定嘅实力。
等候时间
5 分钟 (外卖自取)