2022-05-13 3531 浏览
哈哈,星期三晚嘅外卖系列又嚟喇,今次跳得远少少,入到沙田区揾食,近排听相熟嘅沙田友提及呢一家「小胖」,性价比高,所以,趁住过到嚟就会一会佢。帮衬当日仍未开放返晚市堂食,不过,望入去餐厅嘅装修简约清爽,以浅系为主,墙上一句口号「一碗满满的幸福」加上「小胖」嘅标志,为餐厅添上温度。卡位就适合三几个朋友,而有少量吧枱位就适合一个人单拖过嚟。 虽然门口栋咗个大餐牌,不过,我都喜欢拎走单张再扫描出嚟,更清晰吗!睇店名都知,店家主打就喺台式便当,但亦有卖台湾手工面食,包埋饮品,定价都喺$58-$72,算喺好合理,仲可以优惠价追加小食,选择弹性大。  本来都想一个便当、一个面食,但怕怕哋啲面食拎到返会会大打折扣,因为今次返屋企途程少少远,所以,都喺稳胆两个便当,追加一款小食就算。有机会,下次嚟堂食试佢哋啲面食。顺带一提,外卖附上嘅唔喺平嘢竹筷子,而喺好似家用𠮶啲竹筷子,可以洗番再用。梅香脆地瓜 +$12呢个就真喺最想「回味」嘅小食,因为,唔记得喺第一次定第二次去台湾逛夜市时,初尝炸地瓜,加入大量梅粉,非常难忘。今次食番嘅,啲炸地瓜唔错,外层好够脆,但唔油,够粉甜,喺略嫌梅粉落得手紧,酸香味太隐约。
,选择弹性大。
梅香脆地瓜 +$12

梅香脆地瓜
三杯蜜汁烤鸡排便当 $58

老婆就想试试三杯蜜汁烤鸡排,因为谂住会芳香惹味啲,果然,鸡排煎得有啲㶶边,入口有点点焦脆感,而肉质却比预期嫩滑;至于个三杯蜜汁,真喺腌得够入味,既惹味,又香甜,再者,鸡排又好,饭底又好,都份量十足,佢就梗喺食唔晒一碗饭啦,由我呢个包底王搞掂。
三杯蜜汁烤鸡排便当
万华网烤牛肉便当 $72

6款便当都喺对牛肉情有独钟少少,不过,唔知「万华网烤」喺特别在咩,但总之食落啲牛肉好腍滑,既有肉香,又富肉汁,加上烤得带阵阵焦香,真喺几正。而每份便当已包埋多款配菜:煎蛋角、炒粉丝、粟米、木耳、青瓜、蒿笋、小棠菜,唔单止令整个便当更加丰富,亦营养兼备。
万华网烤牛肉便当
热金橘柠檬茶、芙香苹果茶

老婆钟意热饮多过冻饮,所以,金橘柠檬茶就最合其心水,佢话好有金桥香味,酸酸甜甜好清新,入口暖和舒服;小弟就要咗冷泡茶,茶底几清幽,又确喺有渗出苹果嘅香甜味,真喺唔错。
热金橘柠檬茶、芙香苹果茶
多谢友人推介,「小胖」嘅便当确喺唔错,份量足,定价亦算相宜,值得再帮衬。
等候时间
10 分钟 (外卖自取)
万华网烤牛肉便当