2021-07-07
呢排食咗太多西餐🍽,今日就轉下口味去飲茶囉🥟🫖「潤」係灣仔瑞吉酒店的中餐廳,佢嘅特別之處就係設計師以中國傳統茶館建築為靈感,打造出迷人摩登的用餐環境👍😍睇餐牌,呢度嘅特色點心都好多👏👏👏煙燻素鵝,比較普通嘅冷盤,用腐皮包住紅蘿蔔和冬菇絲,每件素鵝都充滿煙燻味道😊,但比較咸😜藜麥齋腸粉,粉皮口感柔嫩有彈性,但內餡普通,可以唔叫😏蜜餞西班牙黑豚叉燒,叉燒表面焦脆甘香、肥瘦適中,肉質嫩滑又唔失口感,蜜味豐富😋唯一要彈嘅係咸左少少😌金蒜龍蝦春卷,吃到龍蝦肉🦞嘅爽彈,特別之處係唔同一般的春卷皮,師傅特別用了窩夫皮,出嚟既感覺更脆口,好吃👍錦繡球黑椒和牛酥,外型好似足球⚽️酥化外皮,淡淡的黑椒味讓和牛餡料變得更加惹味,有創意👍👏👏娘惹辣鹹水角,以可愛的青蘋果🍏造型示人,好吸晴😍外皮煙韌,內裡帶上東南亞香料的內餡好醒胃,而墊底的楓葉薯片亦感受到師傅用心的製作🥰糟滷杞子低溫BB乳鴿🕊,經低溫浸熟的鴿肉呈粉紅色,皮香肉嫩,再加入糟鹵、花雕同杞子等等,更突出香味!💪😋麻辣豆酥龍躉皮🦈魚皮膠質豐富,煙韌彈牙,配搭以黃豆製成的豆酥拌以胡椒、辣椒🌶️ 加添色和味,惹味唔刺激🥰酸菜魚湯雪魚卷,普普通通,比較唔推介嘅點
呢排食咗太多西餐🍽,今日就轉下口味去飲茶囉🥟🫖
睇餐牌,呢度嘅特色點心都好多👏👏👏
藜麥齋腸粉,粉皮口感柔嫩有彈性,但內餡普通,可以唔叫😏
酸菜魚湯雪魚卷,普普通通,比較唔推介嘅點心😞
乾炒頭抽和牛烏冬🍝和牛🥩嫩滑,芽菜爽口,烏冬蘸上鮮味的頭抽,啖啖均充滿濃郁風味👍👍
這𥚃的服務質素一流,侍應勤快有禮,讚👍